Népszámlálás Magyarországon

2022. 09. 15. | | frissítve 2022. 10. 10.

 

 

"Azokat, akik megvallanak engem az emberek előtt, én is megvallom majd mennyei Atyám előtt.
De aki megtagad az emberek előtt, azt én is megtagadom mennyei Atyám előtt." (Mt 10,32-33)

2022. október 1. és november 28. között népszámlálás lesz Magyarországon. A népszámlálás nagyon fontos esemény nemcsak Magyarország, de a magyar katolikusok életében is. Ezért az MKPK egy, a népszámláláshoz kapcsolódó kampányt indít, amelynek célja, hogy minden magyar katolikust arra buzdítson, bátran vallja meg vallási hovatartozását és felelősségének teljes tudatában töltse ki a népszámlálás vonatkozó kérdését.

A népszámlálás 14. kérdése így hangzik: ,,Mi a vallása, felekezete?". A rendszer a ,,katolikus" szó begépelése közben három választási lehetőséget kínál majd fel, kérjük, hogy a latin, azaz római katolikus hívek ezt a lehetőséget: katolikus (római katolikus) a bizánci, azaz görögkatolikus hívek pedig ezt a lehetőséget: katolikus (görögkatolikus) válasszák. Akik az első kettőhöz nem tartoznak, mert bár katolikusok, de egy másik közösséget, ritust képviselnek (pl. örmény vagy kopt katolikusok), választhatják a harmadik lehetőséget: Magyar Katolikus Egyház. A kérdésre nem kötelező válaszolni, azonban a vallási hovatartozás identitásunk részét kepezi.

Az MKPK arra buzdítja az egyházmegyéket, a plébániákat, a szerzetesközösségeket, az egyházi oktatási, szociális és egészségügyi intézmények vezetőit és dolgozóit, hogy minden lehetséges fórumon hivják fel az emberek figyelmét arra, hogy a népszámlálás alkalmával is vallják meg hitüket.

Magyar Katolikus Püspöki Konferencia
Videó: katteka.hu


Kapcsolódó videóanyag

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk