Prohászka Ottokár emlékmise halálának 89. évfordulója alkalmából - beszámoló

2016. 04. 02. | | 2016. 04. 03.

 

 

 
Prohászka Ottokár püspökre emlékeztek a Központi Szemináriumban

A Székesfehérvári Egyházmegye és a Központi Szeminárium szervezésében a Papnevelő Intézet dísztermében konferenciával, könyvbemutatóval, valamint az Egyetemi templomban szentmisével emlékeztek meg Prohászka Ottokár püspök halálának 89. évfordulójáról. A konferencia elején Marton Zsolt rektori köszöntőjében Prohászka ma is figyelmet érdemlő hitelességéről és mélységéről beszélt, amely már kispapként, a konferenciák hallgatójaként is megérintette.  

A megnyitó után  Mózessy Gergely, a Székesfehérvári Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója szólalt fel.  

Újdonságokkal teli, érdekes előadással tárta elénk dr. Tusor Péter, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense, MTA-PPKE 'Lendület' Egyháztörténeti Kutatócsoport vezetője
Prohászka Ottokárról az 1911 és 1913 közötti, a római Sacra Congregatio Consistoralis levéltárában fellelhető forrásokat.  

Grósz András, történész, levéltáros a budaörsi Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény volt munkatársa, Prohászka Ottokárnak a német nemzetiségi kérdés megoldására vonatkozó koncepcióit vizsgálta. - Grósz András, történész, levéltáros

A konferencia záróakkordjaként Prohászka Ottokár: Az Elmélkedések az Evangéliumról új kiadását Dr. Szabó Ferenc SJ, teológus, tanár, író-költő, mutatta be. 

A konferencia után a megemlékezés szentmisével zárult az Egyetemi templomban, ahol a nagy szónok és lelkivezető az utolsó szentbeszédét mondta el 1927-ben. Spányi Antal megyés püspök, dr. Cserháti Ferenc  püspökkel, Marton Zsolt rektorral, Ugrits Tamás püspöki irodaigazgatóval, és Papp Tamás helyettes-esperessel koncelebrált szentmise elején elmondta: Prohászka Ottokár, Magyarország apostola és tanítómestere, ma is aktuális és időszerű lelkivezető. Életpéldájával és szellemi hagyatékával megmutatta nekünk, hogy nem a pillanatnyi, hanem az örök értékekre kell figyelnünk. Krisztuson keresztül szemlélve az életet, követendő módon vállalta keresztjét és szolgálatát, így építette Isten országát.

A homíliájában Papp Tamás Jézusról, az irgalomban gazdag Istenről beszélt, akire, mint „életmintára” tekintett Prohászka püspök.

Az ünnepi szentmise után a Központi Szeminárium udvarán álló Prohászka szobornál rótták le tiszteletüket a megemlékezők, és Spányi Antal megyés püspök vezetésével imádkoztak  Ottokár püspök mielőbbi boldoggá avatásáért, közbenjárásáért, a magyar egyházért, papi hivatásokért. Az imádság végén koszorúkat helyeztek el a Székesfehérvári Egyházmegye, a Szociális Missziós Nővérek és Központi Szeminárium nevében.

Bővebb beszámoló letöltése:  1604prohaszkabeszamolo.pdf (311 kB)

Berta Kata
Fényképeket készítette Lakata Pál
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata



 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk