Püspöki áldás a dinnyési Várpark XI. századi fatemplomára - beszámoló

2019. 04. 04. | | 2019. 04. 05.

 

 

Püspöki áldás a dinnyési Várpark XI. századi fatemplomára

2019.04.04. –  A dinnyési Várpark különlegessége, hogy középkori magyar várak valósághű makettjeit mutatja be, egyedülálló módon.  Az alkotó Alekszi Zoltán a Parkban 2012 óta 35 építményt készített el, eredeti tájolással, amelyet 2019-ben Árpád-kori témájú skanzennel is bővített. Megépült egy Árpád-kori fatemplom rekonstrukciója is, Tari Edit régészasszony kutatásainak felhasználásával. Az építményt Spányi Antal megyés püspök áldotta meg.

Az ünnepélyes átadón Tóth István, Gárdony város polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Visszatekintett a Várpark létrehozásának kezdeteire, és méltatta a kezdeményezés jelentőségét a település és környéke életében.

Egyedülálló alkotás a templom makettje és a benne található Szűz Mária szobor, valamint a 17 Árpád-házi szent szobra. A templom mellett harangláb is helyet kapott. Az építményt Spányi Antal megyés püspök áldotta meg.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, hogy a Várpark nem csupán a múlt megidézéséről szól, hanem arról a példamutatásról, ahogy múltunk emlékeit méltóan őriznünk kell.

A templomot és gazdasági épületeket is magában foglaló épületrekonstrukciók lehetőséget teremtenek rendhagyó történelemórák megrendezésére – emelte ki L. Simon László országgyűlési képviselő, aki köszönetét fejezte ki a Várpark kitalálójának és fejlesztőjének, hogy ezzel az egyedülálló látványossággal jelentősen bővítette a Velencei-tó környékének turisztikai kínálatát.

Az ünnepségen az Iglice népdalkórus énekelt. Fellépésük után a vendégek végigjárták a Park sétányát, amely a látogatók elé tárja a történelmi Magyarország elfeledett várait. A Várparkban, az Árpád-kori témájú skanzenben az épületek (veremházak, műhelyek, gazdasági épületek, gémeskút) eredeti méretükben lettek felépítve, ahol régi mesterségek művelői gyakorolják szakmájukat: kovács, nemezelő, bőrös, szövő, fonó, táltos dob készítő, fazekas.  A dinnyésiek remélik, a Park a mostani bővítéssel együtt a várbarátok leglátogatottabb helyszínévé válik.

Berta Kata
Fényképeket készítette Pesti Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk