Püspöki áldás a felújított környei templomra a Vízkereszt plébánia búcsúünnepén - beszámoló

2022. 01. 09. | | 2022. 01. 10.

 


Spányi Antal püspök megáldotta a megújult környei katolikus templomot

2022.01.09. - A környei búcsú az év első búcsúja az országban. A Három Királyok tiszteletére felszentelt 155 éves templomban vasárnap püspöki szentmisével ünnepelték a templom megszépülését.

Az ünnepi alkalomból, a búcsú napjának délelőttjén Spányi Antal megyéspüspök celebrált misét, majd megáldotta az állami és önkormányzati támogatásból megvalósított templom falazatának külső és belső víztelenítését, visszajavítását, valamint a külső nyílászáróinak felújítását, a restaurált szószéket. A munkákhoz 15 millió forintos állami támogatást nyert el a plébánia, valamint 5,2 millió forintot Környe önkormányzatától.

Romanek Etelka, a megyei közgyűlés alelnöke beszédében így fogalmazott:

"A mai búcsú megkérdőjelezhetetlen tanúsága annak, hogy értékválsággal küzdő világunknak igenis élnek a keresztény gyökerei. Ezekben a napokban, amikor – Kányádi Sándor szép szavaival – kezet fog múlttal a jövendő, mindannyian megújuló reménnyel mondunk jókívánságokat egymásnak. A személyes jókívánságok mellett az lehet a legfőbb közös kívánság, hogy legyen békés a világunk. Terveket, álmokat szővünk, fogadalmakat teszünk. A nagy álmok sok kicsiből állnak, ugyanúgy, ahogy a nap fénye is milliónyi kis sugárból adódik. Miért ne törekedhetnénk az előttünk álló esztendő minden napján arra, hogy nagyobb tisztelettel legyünk a másik iránt? Miért ne tehetnénk olyan fogadalmat, hogy még az eddiginél is jobban tiszteljük egymásban az embert? És miért ne törekedhetnénk arra, hogy legyen iránytűnk a szeretet?"

Forrás és teljes szöveg: mimegyenk.hu
Fényképek: környei plébánia

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk