Püspöki áldás az Alsószentiváni Fatimai Boldogasszony Óvodára - beszámoló

2023. 09. 29. | | 2023. 10. 02.

 

 

Óvodaszentelés Alsószentivánon

2023.09.29. - Bensőséges ünnepség keretében áldotta meg Alsószentivánon óvodánk megújult és kibővített épületét Spányi Antal megyéspüspök atya. Fenntartónkon kívül a résztvevők között köszönthettük Varga Gábort, térségünk országgyűlési képviselőjét, Kiss Attilát a Fatimai Boldogasszony Általános Iskola és Óvoda intézményvezetőjét, Helter István atyát, püspöki biztosunkat, Husvéth Imrét, Alsószentiván Község polgármesterét, jegyzőasszonyunkat: Csalovszkiné Mezei Zsuzsannát, Simon Jánost, a Sárbogárdi Járási Hivatal vezetőjét, Nyikosné Katzenberger Erikát, aki a Sárbogárdi Járás Hivatal Hatósági és Gyámügyi Osztályának vezetőjét, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság képviselőit, püspöki biztosokat, intézményvezető kollégákat, Alsószentiván Község önkormányzatának képviselőit, valamint a kivitelezésben részt vevő szakembereket is. Turzainé Gazsó Kata óvodavezető köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy ennyien összejöttünk, hiszen egy ilyen kicsiny óvoda gyermekeinek, dolgozóinak, a falu lakosságának rendkívüli megtiszteltetés, hogy fejlődését, munkáját, az ország, az egyházmegye és Fejér vármegye első számú vezetői figyelik, ünnepükre eljönnek. Külön hálával köszöntötte főpásztorunkat, aki nélkül ma nem lehettünk volna itt együtt.

Óvodásaink nagy lelkesedéssel és szeretettel készültek Püspök atya érkezésére. A verses-énekes köszöntők után, népi dalosjátékokat, táncokat adtak elő. Néptáncoktatójuk Kiss Ágnes, felkészítő pedagógusaik: Majorné Morvai Anikó, valamint Turzainé Gazsó Kata. Lelkes és kedves kis műsoruk gyakran csalt mosolyt a jelenlévők arcára.

A gyerekek műsora után köszöntő beszédet mondott Kiss Attila intézményvezető, aki idézte a Szent Gellért konferencia előadásának egyik mondatát: akkor lehetünk igazán boldogok, ha mások sikerét is meg tudjuk élni, tudunk örülni mások boldogságának is. Ez a pillanat jött el sok közös munka után, amelyért rengeteg ember cselekedett összefogva a közös cél érdekében. Jár a hála püspök atyának, akinek a gondoskodását évek óta érezzük, az egyházmegye munkatársainak, hiszen mindenben segítettek, Alsószentiván önkormányzatának, képviselőinek és lokálpatriótáinak, pályázatkezelő szakembereinknek, a kivitelezőknek, valamint az áldozatkész szülőknek egyaránt. Köszönetet mondott azoknak is, akik nem tudtak ma eljönni, de lélekben együtt örülnek velünk. „Zörgessetek és ajtót nyitnak nektek” – mi ezt átérezhettük és hálát adunk érte a jó Istennek.

Feladatunk azonban, hogy a szép új épületünket élettel töltsük meg. Van célunk, van jövőnk! – ismertük meg néhány éve a KATTÁRS jelmondatát. Szerencsére egyértelmű, hogy mi, pontosabban ki a jövő. Az evangéliumokból pontosan megismerjük azokat az örök értékeket, amelyek az idő próbáját kiállták, s amelyeket Krisztus képvisel. Elődeink három szóban megfogalmazták ezt: Isten, haza, család. Ma, amikor azt tapasztaljuk, hogy a halál kultúrája tör előre, Noé bárkájaként át kell menteni az életet, az értékeket, tudatosítani kell gyermekeinkben, hogy mindig van választás, ami az életet szolgálja, csak követnünk kell ehhez a krisztusi tanításokat. Nekünk, pedagógusoknak az egyházmegyei katolikus intézményeként ezt kell képviselnünk és megismertetni az élethez vezető utat másokkal is. Ezt tette Krisztus is, amikor az Eucharisztiában nekünk adta önmagát, hogy utat mutasson az élethez. Korzenszky Richárd gondolatát idézve: „Legyen bármi is a hivatásunk, életünk csak akkor nyer igazán értelmet, ha merünk éltetővé, kenyérré válni – mások életéért.” – zárta beszédét az intézményvezető.

Varga Gábor országgyűlési képviselő szintén köszönetet mondott püspök atyának, hiszen azzal, hogy a Székesfehérvári Egyházmegye kistelepülési iskolákat vett át, működtet és fejleszt, azzal Dél-Fejér megye fellendüléséhez is hozzájárul. Nagyon szép lett az óvoda épülete, de az igazi nagy munka most következik, a falakon belül, amihez erőt, kitartást, sok-sok boldog percet kívánta az óvoda gyermekeinek és dolgozóinak.

Spányi Antal püspök atya köszöntőjében kiemelte, hogy nagyon jó azt megélni, amikor az öröm jegyében gyűlünk össze, irigység, rosszindulat nélkül, azért, hogy a közös munka gyümölcsében tudjunk gyönyörködni. Kérte a jó Isten bőséges áldását mindazokra, akik ezért a felújításért együttműködtek, hiszen nem kevés munka kellett ahhoz, hogy az épületet ilyen szépen átalakítva tudjuk ma átadni. Püspök atya először kívülről szentelte meg a megújult épületet, majd a nemzetiszínű szalag átvágását követően püspök atya és Helter István atya körbejárták az épületet és megáldották a belső helyiségeket is.

Az ünnepség végén közösen elénekeltük intézményünk himnuszát, a Boldogasszony anyánkat, s fogadással és közös beszélgetéssel zártuk a rendezvényt.

Még egyszer köszönünk minden segítséget és azt a sok szeretetet, amit közös munkánk során megtapasztalhattunk!

Kiss Attila
Képeket készítetteTakács Sára
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk