Szent Imre és Szent Erzsébet jubileumi év bezárása - beszámoló

2007. 11. 17. |

 

 

 

A Szent Erzsébet születésének 800. évfordulójára emlékező esztendőt, és a szent herceg születésének millenniumát felidéző Szent Imre-évet a székesfehérvári Szent Imre templomban zárta be Spányi Antal megyéspüspök.

A délelőtt 10 órakor kezdődött szentmisén jelen volt a Székesfehérvári Egyházmegye papsága, az egyházmegye intézményeinek képviselői, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Gombaszöginé Balogh Ibolya, és más közéleti személyiségek.

Szentbeszédében Spányi Antal püspök a kettős jubileumi esztendő összefoglalásaként így fogalmazott: „Kértük Szent Imrét, hogy legyen a magyar ifjúság pártfogója, kértük őt, Szent Erzsébettel, akik olyan szép családban éltek, hogy segítsék a magyar családokat, és kértük Szent Erzsébetet, a karitász világszerte ismert szentjét, hogy segítse a karitászmunkát is. … Keményen dolgoztunk, terveket készítettünk. Sok ember összefogásával a tervek életté váltak, rendezvényekké lettek, amelyeken sokan részt vettek.”

A püspök bizakodva fejezte ki reményét, hogy sikerült Szent Imre valódi alakját újra példaképül állítani a fiatalok elé az emlékév eseményei által, köztük külön megemlítve az idén áprilisban megrendezett Szent Imre Fesztivált és a nagy sikert aratott Szent Imre-kiállítást, amelyet augusztustól novemberig több mint tízezer ember tekintett meg.

Spányi Antal örömmel jelentette be, hogy a Szent Erzsébet-év legnagyobb kézzelfogható eredményeként – felhívása és buzdítása nyomán – immár az egyházmegye minden egyházközségében működik karitászcsoport, amely ha nem is tud minden éhezőnek enni adni vagy a szegények villanyszámláját kifizetni, de tud szeretetet adni a másik embernek, meghallgatni őket, melléjük állni, társukká szegődni.

A szertartás végén Spányi Antal háláját és köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik a kettős jubileumi esztendő rendezvényeinek előkészítésében tevékenykedtek, s azoknak is, akik részt vettek ezeken az eseményeken.

"Ne csak szentek unokái, hanem szentek legyünk, hogy nemzetünket Isten felé segítsük, s így hozzájáruljunk felemelkedéséhez és boldogságához" – mondta a megyéspüspök zárszavában. Az ünnepi szentmise a pápai és a magyar himnusz eléneklésével ért véget.

 

Szöveg: Horánszky Anna /Magyar Kurír
Fényképeket készítette: dr. Berta Gábor

 


 

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk