Szentmise az urivi áttörés 80. évfordulóján - beszámoló

2023. 01. 12. | | 2023. 01. 13.

 

 

Örök értékek adtak nekik erőt – A Doni tragédia 80. évfordulóján a katonahősökre, az áldozatokra emlékeztek állami, katonai és egyházi vezetők Pákozdon és Székesfehérváron

2023.01.12. – Az urivi áttörés évfordulóján Pákozdon, a Katonai Emlékparkban és a Don-kanyar kápolnánál az Ismeretlen Katona síremlékművénél beszédekkel, koszorúzással és imádsággal emlékeztek meg állami, katonai és egyházi vezetők a 80 éve történt doni tragédiára. Arra a harcra, amely a magyar történelem egyik legtragikusabb csatája volt. A megemlékezés a székesfehérvári Bazilikában püspöki szentmisével zárult.

A Don-kanyar kápolnánál Berdó Gábor Károly, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket. „A túlélők közül szinte mindenki megsebesült, fogságba esett. A visszatérők évtizedekig éltek mellőzötten, megvetetten, lelkükbe örökre beégtek a háború borzalmai” – fogalmazott az elnök, aki elmondta, hogy a Don-kanyar Kápolna civil kezdeményezésre, széles összefogással épült fel 1993-ban. Bobory Zoltán költő, író indíttatására 1999-ben itt helyezték el az ismeretlen doni magyar katona földi maradványait. Az eltelt 30 évben a kápolna nemzeti zarándokhellyé vált, de állapota leromlott, és felújítása remélhetőleg 2023-ban befejeződhet.

Az ünnepségen Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója a történelmi örökségünk emlékének fontosságát emelte ki, hiszen 80 évvel ezelőtt a II. világháború oroszországi frontján több mint 100 ezer magyar katona halt meg, tűnt el vagy szerzett életre szóló sebeket. „Ezek a honfitársaink idegen földön, távol a hazától más nemzetek érdekeiért harcolva, nem megfelelő ellátás mellett is kitartóan küzdöttek és hozták meg személyes áldozataikat” – fogalmazott a főigazgató.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes az eseményen arra mutatott rá, hogy a doni hősök életükben nem kaphatták meg az őket megillető tiszteletet, ezért az utódoknak kell ezt megadniuk. „Ezeket a katonákat bűnösökként kezelték, mivel a Szovjetunió ellen harcoltak, hőstetteik nem létezhettek. … A Don-kanyarban végsőkig helytálló honvédek hősök voltak, az elesettek hősi halottak, fegyverviselő és használóként nem áldozatok, hanem áldozatot hozó magyar katonák, akikre ezért tisztelettel kell emlékeznünk, méltatva kitartásukat, és példaként tekintve kötelességtudásukra. Nagyon büszkék vagyunk, hogy ez a kápolna – az első emlékmű a rendszerváltás után, – a méltatlan elhallgatásra ítélt hadsereg és elfeledett halottjainak tisztessége érdekében épült. Emlékezzünk hát kegyelettel és méltósággal, azzal a gondolattal és hittel a szívünkben, hogy a vesztes csatáknak is vannak hősei” – zárta beszédét a miniszterhelyettes.

A beszédet követően Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója és Harrach Péter országgyűlési képviselő felavatták a Don-kanyarból elhozott Ismeretlen Katona sírjának parcellakövét. A Nemzeti Örökség Intézete tavaly indította el azt a kezdeményezését, amelynek keretében úgynevezett okos parcellaköveket helyeznek el olyan temetkezési helyeknél, amelyekben a nemzeti sírkert részeként védett sír található. Bár a pákozdi nemzeti emlékhelyen található ismeretlen katona sírja nem lehet része az állam által védett sírok közösségének, az itt felállított hasonló parcellakő a rajta szereplő QR-kód segítségével mindenkinek részletes tájékoztatást ad az itt nyugvó ismeretlen hős exhumálásáról, hazahozataláról és újratemetéséről – mondta el a főigazgató.

Majd az ünnepségen a jelen levő püspökök imái következtek a II. világháborúban elesett katonákért. Spányi Antal székesfehérvári püspök a hősöknek megnyugvást kért Isten örök országában. Jákob János protestáns tábori püspök a háború borzalmait átélt minden áldozatra kérte Isten áldását.

Az ünnepség végén koszorút helyeztek el az ismeretlen katona sírjánál, a miniszterhelyettes, az egyházi vezetők, a magyar honvédség és a NATO helyi képviselői, a hagyományőrző katonák, valamint országgyűlési képviselők, polgármesterek, civil szervezetek képviselői és számos megemlékező.

A megemlékezés a Katonai Emlékparkban folytatódott a nemzeti emlékhelyet jelképező sztélé előtt, amelyet 10 évvel ezelőtt avattak fel. Dr. Görög István ügyvezető visszaemlékezett arra, mit adott a Katonai Emlékparknak a Nemzeti Emlékhely státusz küldetésük megvalósításához. Köszönetet mondott a folyamatos fejlődésért, hogy tartalmas és méltó módon állíthatnak emléket az 1848-tól napjainkig tartó magyar hadtörténelem főbb eseményeinek, valamint tevékenyen részt vállalhatnak az ifjúság hazafias nevelésében. Elmondta, a doni katasztrófa 80. évfordulója tiszteletére január 13–29. között, péntek, szombat, vasárnap 10.00–16.00 között minden egész órában megtapasztalást adó kültéri sétára várják az érdeklődőket. A harcokat megidéző bemutatóval és kiállításokkal szeretnének emlékezni a 80 évvel ezelőtti történésekre, és fejet hajtani azok hősei előtt.

Az urivi áttörés 80. jubileumának eseményeit Székesfehérváron püspöki szentmisével zárták. A pákozdi Don-kanyar Emlékkápolna felújítási munkálatai miatt a Szent István-székesegyházban mutatott be szentmisét Spányi Antal megyés püspök. A főpásztor beszédében fontos feladatnak nevezte, hogy a ma emberének, a következő generációknak is beszéljünk a doni hősök áldozatáról. Ahogy fogalmazott, az emlékezés mellett imádkozni kell azért, hogy a mai fiatalok is meglássák azokat az értékeket, mint a becsület, hazaszeretet, vagy a családhoz való kötődés, melyekért nyolcvan évvel ezelőtt a katonahősök az életüket áldozták. „Ezek az értékek adtak erőt a harchoz, a helytálláshoz és a küzdelemhez. (…) A mai nemzedék lelkébe, szívébe kell oltanunk ezeket az értékeket. Fel kell idéznünk ezeknek a hősöknek a családhoz való kötődését” – fogalmazott a püspök, majd a 2. magyar hadsereg parancsnokának 1943. március 12-én megfogalmazott bejegyzésével zárta gondolatait: „A Magyar Királyi 2. hadsereg a januári nagy orosz támadással szemben becsülettel állta a harcot. Hódolattal álljunk meg hősi halottjaink, sebesültjeink ezrei előtt, dicsőség nevüknek, hála és elismerés illesse őket, de azokat is, kiket a Mindenható becsülettel végzett hű kötelességteljesítés után visszavezetett, hogy állják a harcot, míg a végső győzelem órája üt.”

A főpásztor végül a Don menti harcokban hősi halált halt, megsebesült, illetve fogságba esett katonákért és családjaikért imádkozott és azért, hogy a jövő nemzedéke is kövesse példájukat a jóért való küzdelemben, a hősies áldozatvállalásban.

A szentmisén részt vettek Székesfehérvár és Fejér megye vezetői, képviselői, továbbá a Magyar Honvédség, a civil és hagyományőrző szervezetek képviselői is.

Berta Kata
Fényképeket készítette Kovács Marcell
Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió




Korábbi évek beszámolói:


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk