Szociális-karitatív önkéntes alapképzés Székesfehérváron - beszámoló

2018. 04. 26. | | 2018. 04. 26.

 

 

Szociális-karitatív önkéntes alapképzés Székesfehérváron

Szociális-karitatív önkéntes alapképzés Székesfehérváron

2018.04.26. – Az Alba Caritas Hungarica Alapítványának szervezésében karitász önkénteseknek és munkatársaknak tartottak szakmai napot a Katolikus Karitász Országos Központjának munkatársai: Decsi Bíró Adrien képzési referens és Zagyva Richárd országos igazgatóhelyettes. A szociális-karitatív alapképzésre elsősorban a kilenc, Székesfehérváron működő Karitász Önkéntescsoport tagjait várták.

A megjelenteket Sinkovicsné Máté Hortenzia, az Egyházmegyei Karitász vezetőhelyettese és Zemlényi Katica, a Krisztus Király Plébánia karitászcsoportjának vezetője köszöntötte.

Decsi Bíró Adrien elmondta az országjáró képzés célja, hogy a Karitász munkatársak segítséget kapjanak ahhoz, hogy önkéntes csoportjukat hatékonyan működtessék. Szakmai támogatást kapjanak a szervezések, programok lebonyolításához, a megfelelő források kereséséhez. Fontos cél, hogy a szociális és karitatív feladatokat a segítő szeretet lelkiségével, közösségben tudják megélni, mellyel az önkéntes munka a legeredményesebben működik a rászorulók felé.

A szakmai képzésen Zagyva Richárd a karitászmunkáról, a közösségről, az önkéntességről, a programszervezésekről, a projektekről és pályázatokról, a Karitász csoportmunkájáról tartott előadást. Széleskörűen bemutatta a Karitász 8 tevékenységi területét: a karitatív munkát a hajléktalanokkal, a fogyatékkal élőkkel, a szenvedélybetegekkel, a családokkal, az idősekkel és a menekültekkel, valamint beszélt a hozzáértő segítésről katasztrófahelyzetben.

A Krisztus Király Plébánia Közösségi Házában tartott szakmai nap a templomban szentségimádással zárult.
 
A képzés folytatódik majd, hisz a Székesfehérvári Egyházmegyében 105 plébániai karitászcsoport működik. Rajtuk keresztül juttatják el az országos segélyprogramokat a rászorulókhoz. Jelenleg a vetőmagprogram keretében osztják szét az adományokat. Az "Öngondoskodó háztartásokért" – akciónak köszönhetően az utóbbi években az egyházmegyében évente több 100 család jut ingyenesen vetőmaghoz, hogy a családtagok folyamatos munkájának eredményeként, friss zöldség kerülhessen nyáron az asztalokra. Tovább folyik a LAK6 és a Szép otthon program is, amelynek hatósugarába azok a rászorultak kerülnek, akiknek lakhatása valamikképpen veszélybe került, vagy meg kell teremteni a megfelelő lakókörnyezetet.

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás

Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk