Tíz éves a Katonai Emlékpark – Nemzeti Emlékhely Pákozdon - beszámoló

2020. 03. 07. | | 2020. 03. 07.

 

 

10 éves a Katonai Emlékpark Pákozdon – Honvédelmi elismerésben részesült Spányi Antal megyés püspök

2020.03.07. – A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen az alapítás 10. évfordulójáról emlékeztek meg, és ünnepélyesen megnyitották a 11. évadot. Az eseményen részt vett többek között dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. A megemlékezésen honvédelmi elismeréssel köszönték meg az Emlékhely támogatóinak, köztük Spányi Antal megyés püspöknek munkáját.

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete és Pákozd Nagyközség Önkormányzata egy évtizedes munkája eredményeként jöhetett létre a Katonai Emlékpark pákozdi létesítménye, ami 2012-től Nemzeti Emlékhely. Az elmúlt 10 évben évente több tízezer fő kereste fel az emlékhelyet, megismerkedve a magyar honvédek országunk védelme érdekében folytatott helytállásával.

A KEMPP ünnepsége a kegyeleti emlékfutás résztvevőinek fogadásával kezdődött, majd a Himnusz elhangzását követően Tolcsvay Béla Kossuth-díjas énekmondó tavaszköszöntő műsora és Petőfi Sándor: Pacsirtaszót hallok megint című verse következett, Csengey Márton előadásában.

Ünnepi köszöntőt mondott dr. Görög István, a KEMPP ügyvezetője, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör tiszteletbeli elnöke és dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

A rendezvény a Military Girls együttes fellépésével, az elismerések átadásával és Ruff Tamás őrnagy, az MH Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar karmesterének legújabb művével, a Pákozdi toborzó című indulóval folytatódott.

A köszönetet szimbolizáló elismerést dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter adta át Spányi Antal megyés püspöknek, az Emlékpark kialakítása és működtetése érdekében kifejtett eddigi munkájáért.

A Katonai Emlékpark 2020-ban is egész évben gazdag, a kulturális és a katonai hagyományokat felelevenítő programokkal, koncertekkel, kiállításokkal és gyermekprogramokkal várja vendégeit.

Berta Kata
Fényképeket készítette Molnár Artúr
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk