Újra működhet a Szent Kristóf Ház - beszámoló

2020. 07. 09. | | 2020. 07. 09.

 

 

 

Újra működhet a Szent Kristóf Ház

2020.07.09. – Visszatérhetett az élet a székesfehérvári Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali és Lakóház épületébe is. Magyar László intézményvezető arról beszél, a Ház dolgozói és lakói hogyan élték meg a szokatlan és különleges járványhelyzet okozta időszakot, és tanácsokat ad a nyári kikapcsolódásról a különleges képességű fiatalokkal.

Az intézmény szolgáltatásai a fogyatékkal élők teljesebb életét, a nagyobb közösségekhez tartozását, az önellátó képesség fejlesztését, az egészségügyi, szociális, mentális és a munka rehabilitáció alapjait biztosítja az ellátásban részt vevők számára.

A fejlesztési munka online is működött az intézmény dolgozói és lakói között, megtartották a foglalkozásokat az otthonukba szorult fiatalok számára is. Folytatták a képességfejlesztő gyakorlatokat, verseket tanultak, naplót írtak, nem maradt el gyógytorna, az ének, a kézügyesség fejlesztése sem.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász fenntartásában működő Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye 10 éve nyitotta meg kapuit. Néhány éve, a nappali ellátáson túl, tartós bentlakást is biztosítanak az otthon lakóinak. A Ház munkatársai azt szeretnék elérni, hogy az otthon lakóit a fogyatékosság ne akadályozza, mindennapjaikban egészséges embertársaikhoz hasonlóan egyéni döntéseket hozhassanak, és maguk irányíthassák életüket.

A sérült fiatalok fejlesztésével foglalkozó intézményvezető szerint szinte mindenki tehet többet-kevesebbet a fogyatékossággal élő emberek egészségének vagy maradék egészségének megőrzése terén, a nyaralás idején is. Sőt, nem csupán segítőként, hanem egyszerű állampolgárként is, együttléttel, együttérzéssel, toleranciával, egyszerű dolgokkal melléjük állhatunk, amelyek alig igényelnek erőfeszítést. Mert minden ember valamiben rászorul embertársai segítségére, és mindenki tud is valamiben segítségére lenni másoknak.

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Bágya Ferenc, Somogyi Tamás és Berta Kata


Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2021. január >
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk