Várják a fiatalokat a 2023-as Fehérvári Versünnepre! - beszámoló

2023. 03. 02. | | 2023. 03. 02.

 

 

Várják a fiatalokat a 2023-as Fehérvári Versünnepre!

2023.03.02. – Idén is várják a verset kedvelő fiatalokat Székesfehérvárra, a költészet napjához kötődő, immár 13. alkalommal meghirdetett Fehérvári Versünnepre. Sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy ebben az évben is folytatni kívánják a nagy sikerű eseménysorozat hagyományait. A székesfehérvári fiataloknak és a székesfehérvári egyházmegye intézményeiben tanuló középiskolásoknak meghirdetett tehetségkutató verseny a fehérvári Médiacentrum, a Székesfehérvári Egyházmegye, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, a Vörösmarty Színház és Székesfehérvár Önkormányzata együttműködésével és támogatásával valósul meg.

A székesfehérvári egyházmegye a kezdetektől támogatja a programot. Spányi Antal megyés püspök a Versünnep egyik fővédnöke a sajtó munkatársai előtt elmondta, a vers tanítja az embert a szépre, a szép beszédre, a nyelv helyes használatára. A versek küldetése, hogy közvetítsék az őseinktől ránk maradt hagyományokat, segítsenek küldetésünk teljesítésében és emberi értékeink megőrzésében. „Nagy örömmel tölt el, hogy a Versünnepet újra meghirdethetjük, mert fontosnak tartom, hogy a családokat, a fiatalokat hozzásegítsük a versek szeretetéhez. Hogy a versek bennünk visszhangozzanak, – akár egy-egy sor vagy versszak – gazdagítsa saját életünket. Szívből kívánom, hogy az idei esztendő is segítse a fiatalokat az igazi értékek megtalálására, és segítsenek sokakat arra, hogy szeressék a magyar nyelvet, mindazt az értéket, amit költőink a verseken keresztül hagytak ránk” – hangsúlyozta a főpásztor.

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere megköszönte az együttműködő feleknek és a felkészítő pedagógusoknak, színészeknek ez eddigi színvonalas és sikeres versünnepek létrejöttét, megszervezését. „A Versünnepet én ma már sokkal inkább egy mozgalomnak tekintem, mert közösség épült köré. … Itt arról van szó, hogy a felkészítés és a versünnepet követő közösségi események sokkal többet adnak a fiataloknak, mint maga a verseny rendezvénye. Épül tovább a személyiségük, és kialakul közöttük egy olyan kapocs, amit láthattunk már az elmúlt több mint egy évtizedben. Akkor is összekötődnek, amikor már nem a Versünnep keretein belül találkoznak. A közös kapcsolódási pont az irodalom, a költészet, amely kifejti saját gondolataikat, és ezt az értéket tudják tovább közvetíteni” – fogalmazott a polgármester.

A Fehérvári Versünnepen az elmúlt években sok száz tehetséges irodalomkedvelő diák vett részt. Hagymásy András, a Fehérvári Médiacentrum ügyvezető igazgatója elmondta, bízik benne, hogy idén is lesz sok érdeklődő. „Érdemes megnézni, hogy az eddigi döntősök hova jutottak el az életben, milyen művészkarriert értek el. Aki szereti a verset, és gondolkodik abban, hogy saját értékeit megmutassa, annak itt a helye a versenyen.”

A költészetet kedvelő és az ihletett, hiteles versmondást felvállaló fiatalok jelentkezését március 14-ig várják. A válogató 2023. március 18-án lesz a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, az április 15-i döntőnek pedig a Városháza Díszterme ad otthont. A zsűrielnök ezúttal is Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas Érdemes Művész lesz, a döntősöket pedig a színház művészei segítik a felkészülésben.

Berta Kata
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk