Virágvasárnapi szentmise - barkaszentelés - beszámoló

2019. 04. 14. | | 2019. 04. 14.

 

 

 

2019.04.14. - Virágvasárnappal kezdődik a Nagyhét, amely Jézus szenvedésén és kereszthalálán keresztül a feltámadásának ünnepére, húsvétra vezet el minket. Ezen a napon Jézus Jeruzsálembe való bevonulásáról emlékezik meg az egyház. Székesfehérváron, a Szent Imre templom előterében végezték a barkaszentelés szertartását, majd bevonultak a templomba, ahol az ünnepi szentmisét Spányi Antal, megyés püspök celebrálta.

Az Olajfák hegyénél Jézus két tanítványát előreküldte egy szamárcsikóért, amelyen még nem ült ember, majd ezen vonult be a városba. Az ujjongó nép tiszteletadásként pálmaágakkal integetett, innen a latin elnevezés: Dominica palmarum, avagy Dominica in palmis de Passione Domini, azaz pálmavasárnap az Úr szenvedéséről. Azokban az országokban - mint hazánkban is -, ahol nincs pálma, a korán bimbózó fűzfa vesszejét, a barkát szentelik meg a katolikus templomokban.

A szentmisén elénekelték Jézus szenvedéstörténetét, a passiót, Máté evangéliuma szerint.

A liturgia azt a hitet fejezi ki, hogy a dicsőséges bevonulás kezdete annak az eseménysornak, amely Jézus szenvedésével és halálával folytatódik, majd feltámadásával teljesedik be, ezáltal megvalósítva a megváltást, amely az emberek számára az örök életet hozta el.

„Esztendőről-esztendőre átéljük Jézus földi életének végét. Pontosan tudjuk, hogy mindez a bűneinkért történt. Mindenki bűneiért.

Valahogy, mégsem igazán rendülünk meg tőle. Ha egészen megrendülnénk, akkor jobban látszana rajtunk a törekvés, hogy új életet akarunk kezdeni. Akár áldozatok árán is.

Jobban törekednék arra, hogy amit Jézus tanított, azt megfogadjuk és megtartsuk. Jó ezt, így Nagyhét elején tudatosítani magunkban, hogy így tekintsünk azokra az eseményekre, amelyeket napról-napra az egyház elénk állít.

Krisztus, bár a bűnt nem ismerte, vállalta az egész világ minden bűnét, hogy a bűnösöket megszabadítsa, hogy megváltson bennünket egyszer s mindenkorra, hogy ne kelljen senkinek sem a múlttal foglalkoznia, a bűnbánat szentségében, megszabadulhasson minden bűnétől és egészen szabadon tudjon új életet kezdeni.” - hangsúlyozta szentbeszédében Spányi Antal, megyéspüspök.

„Adja az Úr, hogy ezen a héten komolyabban törekedjünk arra, hogy elkerüljük a bűnöket, komolyabban törekedjünk az új életre, amelyet Krisztus elhozott nekünk, s amelyért vállalta a kínhalált, a kereszthalált is. Akkor ez a hét kegyelmekben és áldásokban gazdag lesz.

Nemcsak lelkünkben lesz béke, hanem haladunk előre életünkben Krisztus nyomán.” - zárta homíliáját a főpásztor.

szekesfehervar.hu
Lugosi Balázs
Fényképeket készítette Bácskai Gergely, Lugosi Balázs és Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 


 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk