Visszakerült eredeti helyére a Szent István király székesegyház főoltárképe - beszámoló

2022. 07. 12. | | 2022. 07. 14.

 

 

 

Visszakerült eredeti helyére a Szent István király székesegyház főoltárképe

2022.07.12. - Az ütemtervnek megfelelően halad a székesegyház rekonstrukciója. Az állványok bontása után visszakerültek eredeti helyükre a restaurált mellékoltárképek és a főoltárkép. Augusztus 14-én Erdő Péter bíboros-prímás áldja meg a felújított székesegyházat.

Több, mint három évig tartó restaurálás után visszahelyezték a Szent István király koronafelajánlását ábrázoló főoltárképet eredeti helyére, a székesfehérvári egyházmegye főtemplomának szentélyében. A teljeskörű restaurátori kutatásokkal 2016-ban megkezdett nagyszabású projekt, mely Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg, befejező szakaszához érkezett. Mint ismert a felújításra váró templomot a munkálatok zavartalan elvégzése érdekében 2018 tavaszán bezárták, majd a templomhajóban régészeti feltárást végeztek. Az ásatások során előkerült egy értékes, 13. századi limoges-i bronz korpusz. 2018 őszén Barokk mennyország címmel kiállítást rendeztek a székesegyházról a Csók István Képtárban. Az egyházmegye megbízásából interneten elérhető applikációt fejlesztettek a restaurálási munkák lebonyolításának támogatására. A közbeszerzések 2018. október és 2019. január között zajlottak, s közben megépültek az állványok a templomtérben. 2019 szeptemberére a tervezett munkák elvégzéséhez szükséges összes vállalkozási szerződést megkötötte a Székesfehérvári Egyházmegye. 2019. szeptember 12-én püspöki áldásban részesültek a székesegyház belső rekonstrukcióján dolgozó szakemberek. 2020-2021-ben a COVID-19 világjárvány idején jelentősebb fennakadások nélkül folytatódott a székesegyház rekonstrukciója. A kétezer négyzetméter mennyezetkép hiteles helyreállításának befejezése után 2022 nyarára elbontották az állványokat, majd a szakemberek megkezdték a templom restaurált berendezésének visszaszállítását. A főoltárkép mellett az utóbbi hetekben visszakerültek a templomtérbe a szintén restaurált mellékoltárképek és szobrok is. Folyamatos a mellékterek, sekrestyék, oratóriumok restaurált berendezésének visszaépítése.

Székesfehérvár fogadalmi ünnepén, 2022. augusztus 14-én nyitják meg először a teljes pompájában ragyogó bazilika kapuit. A felújított székesegyházat Erdő Péter bíboros-prímás, esztergom-budapesti érsek áldja meg. Az ünnepi szentmisén az Egyházmegye papsága és világi vezetők mellett részt vesznek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai. A Magyar Szent Család ereklyéivel 17 órakor körmenet indul a Püspöki Palotából a székesegyházba, az ünnepélyes szentmise az ereklyék elhelyezése után kezdődik.

Székesfehérvári Egyházmegye
Fényképeket készítette Simon Erika

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk