XII. Egyházmegyei Látónap - beszámoló

2015. 09. 05. | | 2015. 09. 07.

 

 

A tanúságtevő családokról szólt az idei Látónap Székesfehérváron

Mit jelent a tanúságtevő, keresztény családi élet a mai világban? Hogyan valósulhat meg a családok apostoli munkája azon a helyen, ahol élnek, ahová az egyház csak általuk juthat el? Ezekben a kérdésekben hívta együttgondolkodásra Spányi Antal megyés püspök az egyházmegye éves konferenciájára, az ún. Látónapra, a plébániák küldötteit.

Tizenkét éve indult el a kezdeményezés, hogy éves konferenciát szervezzenek a Székesfehérvári Egyházmegye hitéletének megújítására, amely a papság és a világi hívek együttműködését szolgálja. A Székesegyházban, az idei lelkinapot nyitó szentmisében a megyés püspök kihangsúlyozta: a jelen helyzetben, amikor az Európai kontinens népesség arculata rohamosan változik, még sürgetőbbé vált a keresztény családok tevékeny tanúságtétele. Lépjenek ki otthonaikból és segítsék a lelkipásztorok lelkeket mentő szolgálatát, evangelizációját. Arra kérte a szülőket, hogy apostoli munkájukra kérjék az első Magyar Szent Család közbenjárását.

A Látónap központi gondolata a keresztény család tanúságtétele volt a plébánián és a civil közösségekben. A Szent István Művelődés Házban folytatódó találkozó fő szervezője, Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató, bevezetőjében elmondta: a konferencia nem titkoltan az őszi családszinódushoz szeretne csatlakozni, megerősítve a keresztény családokat küldetésükben.

Spányi Antal püspök köszöntő szavaiban arra hívta fel a figyelmet, hogy korunk egyik legidőszerűbb kérdése, lesznek-e családok? Mint Istentől kapott ajándékot és kincset őrizzük-e a keresztény családi mintát, vagy hagyjuk kitenni az ellene irányuló globális támadásnak? „Fontos, hogy a megszokott sablonokból kilépjünk, és új módokon, a Lélek tüzével, lángoló szívvel adjuk tovább a család értékeit. Álljunk elő vele akár alkalmas akár alkalmatlan, ne féljünk tőle és ne mondjuk azt, hogy gyengék vagyunk hozzá.” - szólított fel a püspök.

A konferencián Harkai Gábor családreferens pap meghívására négy család tett tanúságot. A meghívott párok, eddig is „tanúságtevőként” éltek, személyes elkötelezettségükről beszéltek a mindennapok gyakorlatában.

„Ketten hármasban” - volt a mottója Magasi Mónika és Péter előadásának, akik hat gyermekük mellett is sok tevékenységet vállalnak egyházközségük életében. „Szolgálatot úgy tudunk vállalni a plébánián, hogy első helyen a gyerekeinknek nyújtunk biztonságot és harmóniát, másodszor támogatjuk és kiegészítjük egymást az oltár vagy zenei szolgálatban, a kórházi, családi vagy éppen az ifjúsági pasztorációban. Természetesen meg kellett tanulnunk áldozatot hozni mindezért, és minden ügyünket Isten kezébe tenni.” - hangzott el a tanúságtételben.

Veszelszki Tibor és Angéla a plébániai közösségek fontos szerepét hangsúlyozták személyes életükben. Elmondták, hogyan jutottak el a plébániai Baba-Mama klub tapasztalataitól családos közösségük megalapításáig. Meghatottan beszéltek arról, hogy gyermekeik nevelése és munkájuk mellett, hogyan tudtak segítséget nyújtani rászoruló családoknak. Elmesélték, miként állt melléjük az egyházközség, és tudtak ismét talpra állni, amikor saját családjuk került nehéz helyzetbe.

Működtetni egy családot, miközben a munkahelyen 24 órában kell helyt állni, nem kis feladat a szülők számára. Dr. Rákóczi Judit és Dr. Lambert Miklós orvosok arról beszéltek, hogy elfoglaltságuk ellenére, hogyan élik meg Isten közelségét és erejét a családi életben és a kollégák között. „Fontos, hogy időt szánjunk egymásra, és a családi együttlétet megerősítse az ima, Isten jelenlétének, szeretetének megtapasztalása. Nagy kegyelem, hogy az Úrtól kapott erővel, örömet tudunk vinni a kollégáinknak és a ránk bízottaknak.”- mondta el a házaspár.

Varga László tanúsága arról szólt, hogyan éljen ma, az Isten akarata szerinti, szeretetközösségben élő család és adja tovább az evangéliumot, akár puszta jelenlétével a társadalomban. A tanúságtevő családok tagjai szavaikkal, tetteikkel és a liturgiában való részvételükkel is példát mutatnak, Krisztust viszik a világba. Megmutatják, hogy létezik örök élet, van üdvösség, hogy Isten szándéka szerint a boldogság már itt a Földön is megízlelhető. „Feleségemmel találtuk ki, a szavak-tettek-liturgia hármas egységéből a SZATELIT, szót, hogy mint Isten „műholdjai” befogadjuk és tovább sugározzuk az Ő szavát. Megéljük befelé a családi közösségben és kifelé a körülöttünk élő emberek között is.” - mondta az előadó.

A konferencia végén a megyés főpásztor arra kérte a plébániák képviselőit, vigyék haza az elhangzottakat, éljék meg a tapasztalatokat a családi és más közösségben. A keresztény családok életpéldájukkal hirdessék Isten országának a földön látható jeleit, ugyanakkor az örök boldogság reményét is.

BPK
Fotó: Somogyi Tamás

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk