XV. Betlehemi szép csillag kiállítás - beszámoló

2017. 12. 02. | | 2017. 12. 04.

 

 



Valódi adventi program a Betlehemi szép csillag kiállítás Székesfehérváron

2017.12.03. - Valódi adventi, karácsonyváró programra hívta a Fehérvári Kézművesek Egyesülete, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, valamint a Szent Donát Alapítvány a fehérváriakat. Tizenötödik alkalommal szerveztek kiállítást a „Betlehemi szép csillag” pályázat legszebb darabjaiból. A felhívásra minden évben kézművesek, különböző alkotócsoportok, iskolások, családok készítik el évről-évre a betlehemi jeleneteket ábrázoló alkotásaikat, természetes anyagokból, a magyar hagyományokat követve.

A kiállítást Gelencsér József néprajzkutató nyitotta meg. „A Betlehemek jelképek. Jelképei egy csodás éjszakának, amely a világban egy olyan folyamatot indított el, amihez semmi nem fogható. Ezek a tárgyak, amelyeket itt láthatunk, nagyon jól érzékeltetik ezt a hatalmas változást, és emellett természetesen esztétikai értékkel is bírnak. Roppant sokszínűek, sokféle anyagból készültek, sokféle elgondolással, igen kreatív alkotások. Egyéni alkotóktól származnak, házaspároktól, családoktól, kisebb nagyobb alkotócsoportoktól, iskolásoktól, óvodásoktól. Csak gyönyörködni lehet bennük, elbűvölik a nézőt, gondolatokra indítják. És mindezt adventben, a készülődés, a karácsonyra hangolás időszakában, amely már maga ünnepi. Nagyon szép ajándékot kapott Székesfehérvár ezzel a kiállítással.” - fogalmazott a néprajzkutató.

A Betlehemi szép csillag kiállítást a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Székesfehérvár Önkormányzata, a Magyar Katolikus Rádió és a Székesfehérvári Egyházmegye is évről-évre támogatja. A hagyományoknak megfelelően a megnyitón köszöntőt mondott Spányi Antal, megyés püspök. „Nagy öröm önmagában az advent minden esztendőben, tele van készülődéssel, reménnyel, szeretettel. Különleges eseménye az esztendőnek, amikor advent kezdetén megnyitjuk ezt a kiállítást, hiszen sok ember elhozza alkotását, amelyekben benne van idejük, erejük, szellemi elgondolásuk, tehetségük. Látszik a munkákon, hogy szívből jövő alkotások. Jó elidőzni az alkotások között, jó rácsodálkozni egy-egy műre, belehelyezkedni a történetbe, annak részesévé válni. Megtelik a szívünk örömmel, amit tovább tudunk sugározni. Ez advent lényege. Szívből kívánom, hogy a Betlehem- kiállítás teljesítse küldetését; a világban reményt, békét, megértést tudjon közvetíteni.” - hangzott el a püspök beszédében.

A rendezvényen a Hermann László Zeneiskola diákjai léptek fel. Karácsonyra hangoló, szép dallamokkal örvendeztették meg a közönséget. Átadásra kerültek az idei díjak is, amelyet a Fehérvári Kézművesek Egyesületének nevében Szencziné Török Zsuzsa elnök adott át. Elmondása szerint, az idén is olyan színvonalas munkák készültek, amelyek alapján a zsűri úgy döntött, minden alkotást elismerésben részesítenek.

A 2017-es „Betlehemi szép csillag” kiállítás mellett Sereg Mátyásné, népi iparművész buzsáki motívumokkal díszített, textíliákból álló tárlata is hívja és várja látogatókat, - a kicsiket és nagyokat egyaránt - a belváros közepén, a Szent Korona Galériába.

Berta Kata
Fényképeket készítette Lugosi Balázs
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata



 

Korábbi évek beszámolói:

 


 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk