Adventi hitoktatói és világi lelkipásztori munkatársi lelkinap - beszámoló

2009. 12. 12. |

 

Adventi lelki napra gyűltek össze egyházmegyénk hitoktatói és világi lelkipásztori kisegítői szombaton Székesfehérváron. A találkozó délelőtt 10 órakor a  székesegyházban kezdődött koncelebrált püspöki szentmisével, majd a Szent István Művelődési Házban folytatódott Fogassy Judit SDSH nővér előadásával. A program agapéval és kötetlen beszélgetéssel zárult.

 

az előadó, Fogassy Judit nővér

 

Spányi Antal megyés püspök az egyházi év legvarázslatosabb időszakáról, az adventről, és a mai ember várakozásra való képtelenségének feloldásáról beszélt homíliájában. A világ kényszerít minket arra, hogy azonnal mindent akarjunk: már jóval advent előtt karácsonyi díszben pompázik minden. Küzdeni kell a megélhetésért, az időért, így nem csoda, ha az ember feladja, és sodródik az árral. S hogy mi a megoldás? Felelősséggel tenni a dolgunkat, úgy felhasználni lehetőségeinket, hogy a következő generáció békében élhessen, és felismerni, elfogadni Isten szeretetét.

Az adventi várakozás új kezdetet jelent. Isten ma is ugyanaz, mint amikor szeretetből mindent nekünk adott. Ezt a szeretetet, ezt az Istent kell megismernünk. Ha a világ hatása alatt erre tekintünk, és a magunk szeretete helyett (amely véges, és végül csalódást okoz) Isten szeretetét sugározzuk a körülöttünk élők felé, hatékony és boldog életünk lesz. Csak így válhatunk Isten jeleivé.

 

Homília meghallgatása:

 

A lelki napot megnyitó szentmise után a program a Szent István Művelődési Házban folytatódott, amelynek dísztermét a hitoktatók és a lelkipásztori kisegítő munkatársak zsúfolásig megtöltötték: több mint kétszáz résztvevője volt az előadásnak.

Spányi Antal gondolatait kiegészítve az advent várakozással teli időszakáról és Isten irántunk való irgalmasságáról és szeretetéről beszélt előadásában Fogassy Judit nővér, a Jézus Szíve Nővérek Társasága tagja. Adventben a következő kérdésekre keressük a választ: kire várunk, mire várunk, hogyan, miért és meddig várunk? Ahhoz, hogy közelebb kerüljünk e kérdések megválaszolásához, kell, hogy helyes képünk legyen Istenről, aki teremtőként pazarul elhalmoz minket, és az emberről, a teremtményről, aki Isten szeretetét keresi. Fogassy Judit nővér bibliai hivatkozásokkal, és Istennek próféták általi kinyilatkoztatásaival mutatott rá az Isten és az ember közötti kapcsolat lehetőségeire. „Ti éhezők és szomjazók, gyertek…” (Izajás 55,1), „Eljegyezlek magamnak örökre, eljegyezlek igazsággal, törvénnyel, jósággal és szeretettel. Eljegyezlek hűséggel, hogy megismerd az Urat.” (Ozeás 2,21)

Isten szabad akarattal ruházott fel minket, ami azt is jelenti, hogy mindannyian bűnösök, sérültek vagyunk. Ha ezt felfognánk, nem botránkoznánk meg más emberek hibáin, hanem megbocsátanánk. Ez adventben a fényesség, a díszítés. Isten szövetségre lép az emberrel, amihez az a fajta alázat szükséges, amelyben az ember nem akar több lenni, mint ami.

A közösségi életre való nevelés a hitoktatók egyik legfontosabb feladata, hiszen a hit tartalmának megismertetése mellett a hogyanját is át kell adniuk, mert ezen múlik, hogy a felnövekvő generációból milyen keresztények lesznek.

Fogassy Judit nővér csendes imádsággal zárta előadását, majd Spányi Antal püspök áldása után agapéval folytatódott a program, amely helyt adott a kötetlen beszélgetésnek.

 

(fr)
Fényképeket készítette: dr. Berta Gábor

 


 

Korábbi év beszámolója:

 

Képtár

 

 


 

 



 


 

 


  




 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk