72 óra kompromisszumok nélkül - beszámoló

2011. 10. 13. |

 

Magyarországon negyedszer került megrendezésre a 72 óra kompromisszum nélkül címet viselő országos ökumenikus akció, melyben önkéntesek 5-25 fős csapatokban (katolikusok, reformátusok, evangélikusok és felekezethez nem tartozók) október 14-e és 16-a között, 3 nap során végeztek közhasznú feladatokat. Idén 350 regisztrált projekt volt, melyben közel 8000 önkéntes vett részt.

 

segítő fiatalok egy csapata

 

Fejér megyében közel 200 fiatal csatlakozott a segíteni szándékozók közé. Székesfehérváron kívül Baracs, Perkáta, Dinnyés, Csákvár, Bicske, Mány kapcsolódott be a megmozdulásba, s így közel 20 projekt valósulhatott meg.

Pénteken a Közös szívvel a hajléktalanokért projekt keretében Székesfehérvár egyik átmeneti szállójának környezetét tették rendbe katolikus és evangélikus fiatalok a szállón lakókkal közösen. Miközben a kinti munkák zajlottak 2 másik csoport az emeleten tevékenykedett: a könyvtárszoba rendszerezésén dolgoztak, dekorációt készítettek az imasarok kialakításához, néhányan pedig fekvő betegeknek segítettek a bevásárlás elvégzésével.

Dinnyésen igazi 72órás projekt zajlott, a hétvége mindhárom napján a plébánia kertjében dolgozott a helyi csoport. Virágültetésre, kőlépcső és fakorlát készítésére került sor idén.

Szombati napon újabb csapatok és települések kapcsolódtak be a kompromisszum nélküli munkába. Perkátán egy közel 30 fős csapat tevékenykedett, rendbe tették az egykor Perkátán élt kedvesnővérek sírjait, előkészítették a hősi halottaik október 27-én felszentelendő új síremlékét, a templomkertben takarítottak és a Karitászházban rendszerezték a téli ruhákat, és egy kis csapat az ebédet készítette a többieknek.

Baracson idős néni kertjét tette rendbe egy csapat fiatal, betakarítva a marharépát, összegereblyézve az avart. A csapat másik fele a templomkertben ültetett virághagymát és a lehullott lombot összegereblyézték.

Fehérvári katolikus fiatalok Láthatatlan Színház előadást tartottak, egy evangélikus csoport pedig szemetet szedett egy városszéli kiserdőben valamint egy gyülekezeti tag otthonában segítettek.

Csákváron két evangélikus csoport tevékenykedett, az egyik csoport a helyi parókia megtisztításán dolgozott, a másik csoport pedig fogyatékossággal élő embereket segített a hétvégén.

Bicskén temető kápolnát tisztítottak meg és meszeltek ki fiatalok.

Mányon több lelkes csoport is tevékenykedett, 100 éves tűzoltókocsikat újítottak fel, plébániaudvaron avart gereblyéztek, kerítést festettek.

A nyitórendezvényt idén a Szent István Művelődési Házban tartottuk a csoportvezetők, csoporttagok részvételével, ekkor került sor az idei 72órás kendő és kitűző átadására. A vasárnapi zárást az evangélikus Gyülekezeti Házban tartottuk, ahol megosztottuk egymással tapasztalatainkat, élményeinket, s képek bemutatásával értékeltük a hétvégét.

Szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki bekapcsolódott valamilyen formában s így sikeresen megrendezésre kerülhetett ez a rendezvény.


Köszönettel a Fejér megyei koordinátorok nevében Kovács Krisztina
Bencze Réka (evangélikus)
Illés Anna (református)
Kovács Krisztina (katolikus)


 

Kovács Kriszta
Fényképeket készítette Kovács Kriszta, és a résztvevő fiatalok

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Képtár

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk