A tervezett ütemezés szerint halad a székesegyház felújítása - beszámoló

2019. 11. 21. | | 2019. 11. 22.

 

 

 

A tervezett ütemezés szerint halad a székesegyház felújítása - hamarosan befejeződik a freskók feltárása és tisztítása

2019. november 21. – A székesegyház felszentelésének közelgő évfordulója előtt Spányi Antal megyéspüsök megtekintette a széktemplomában végzett restaurálási munkálatokat. A munkák jelenlegi állásáról Vági Péter koordinátor és Smohay András művészettörténész számolt be. Vági Péter elmondta, hogy a felújítás a szerződésekben foglalt ütemezés szerint halad, az első nagy munkafolyamat, a mennyezetképek feltárása és tisztítása hamarosan befejeződik. Jeszeniczky Ildikó Munkácsy Mihály-díjas festő-restaurátor művész a freskók feltárása és tisztítása során készült fotók segítségével ismertette az eddigi látványos eredményeket. A főoltár tisztítása és feltárása során a szakemberek rábukkantak a tabernákulum belső eredeti aranyozására, melynek helyreállítását kérte a megyéspüspök.

A templomtérben felépített hatalmas állványzatról Spányi Antal közelről is megtekintette a szentély feltárt mennyezetképét és a második boltszakaszban lévő freskók folyamatban lévő tisztítási munkáit. Örömmel értesült arról, hogy az egyházmegyéket alapító Szent István alakja szinte teljesen ép, eredeti állapotában került elő a több évszázad alatt lerakódott porréteg és átfestések alól.

Egyházmegyei, kormányzati és önkormányzati forrásokból a Szent István király-székesegyház külső felújítása 2016-ban fejeződött be. Minden műemléki értékre kiterjedő belső restaurátori kutatást 2017-ben végezték el. 2018-ban teljes felületű régészeti feltárás folyt a templomban. Magyarország Kormánya támogatásának köszönhetően a belső restaurálás és építészeti felújítás 2022-ben fejeződik be.

Székesfehérvári Egyházmegye
Fényképeket készítette: Jeszeniczky Ildikó, Gaylhoffer-Kovács Gábor, Lakata Pál, Viniczai Attila

 Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk