Adventi Udvar II. Adventi gyertyagyújtás - beszámoló

2011. 12. 03. |

 

gyertyák sora

 

Ismét fellobbant egy gyertya lángja a székesfehérvári Püspöki udvar adventi koszorúján és a családok otthonában is. Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató nyitógondolatai után a tatabányai Szent Margit Általános Iskolások betlehemes játéka tette ünnepivé az Adventi Udvar-i gyertyagyújtást. „A második gyertya hozzon békét és fényt otthonainkba - mondta ünnepi beszédében Spányi Antal megyés püspök.” Senki se érezze azt, hogy Ő nem fontos, felesleges mások számára. Hozzon a gyertya fénye melegséget, szeretet a szívekbe.” A főpásztor megáldotta a „Családok gyertyáját”, amelyet az ünnepség végén szétosztottak a jelenlevő családok között.

A közös imádság után került sor a szegényeket támogató országos karitász akció megnyitójára. A rászorulókat segítő idei adománygyűjtési akciót Spányi Antal megyés püspök, a Katolikus Karitász elnöke és Écsy Gábor atya a Katolikus Karitász igazgatója nyitotta meg.

Az adventi gyertyagyújtás hagyománya adta az ötletet a Franciaországból 1998-ban induló Egymillió csillag a szegényekért – jótékonysági akcióhoz. Magyarországon a Katolikus Karitász négy éve csatlakozott az adventi kezdeményezéshez. Nagy Lajosné az székesfehérvári egyházmegyei karitász vezetője bejelentette, hogy ezen az adventen az adománygyűjtésben és azok szétosztásában 12 egyházmegye több mint 150 települése vesz részt.

Minden egyes mécses egy rászorulót jelképez. A gyertyákért adott adomány összegét a Karitász a hátrányos helyzetűek megsegítésére fordítja. A legtöbb helyen tüzelőt vásárolnak belőle és szállítják ki, hogy kézzel fogható módon segítsenek szükséget szenvedő embertársainknak.

A Székesfehérvári Püspökség udvarán minden adventi hétvégén várják az adományozókat a Katolikus Karitász önkéntesei, a karácsony előtti héten hétfőtől csütörtökig minden nap gyűjtenek az Egymillió csillag a szegénykért jótékonysági akció keretében.

BPK
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és BPK
 Plakát:  2011adventiudvar_plakat.pdf (867 kB)

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk