Adventi Udvar a püspökségen - megnyitás I. Adventi gyertyagyújtás - beszámoló

2019. 11. 30. | | 2019. 12. 01.

 

 

A legnagyobb karácsonyi ajándék maga az Isten – Megnyílt az Adventi Udvar, ég az első gyertya lángja a Székesfehérvári Püspökség adventi koszorúján

2019.11.30. – Megnyílt idén is a székesfehérvári püspökség kapuja, hogy advent szent időszakában pompás díszítettségével, lelki programjaival hangolja látogatóit a közelgő karácsonyi ünnepre. Az Adventi Udvar hétvégeken és advent utolsó hetében mindennap csendes, békés, imádságos légkört biztosít, ahol nem maradhat el a színvonalas kézműves és jótékonysági vásár sem. A családok örömteli készületéhez a karácsonyi játéksarok, valamint a fából készült Betlehem is hozzájárul.  Az Adventi Udvarban a Katolikus Karitász elindította a „Tárjátok ki szíveteket!” adománygyűjtő akciót, amely karácsonyig tart. A Karitász egyházmegyei központja jótékonysági vásárral várja a támogatókat. Az „Angyalbatyu” akció keretében szegény sorsú gyerekek számára gyűjtenek ajándékcsomagokat. Idén ötszáz csomagot juttatnak el majd a kárpátaljai nagycsaládosoknak.

Az Adventi Udvar kiemelkedő eseménye a szombat délután 4 órakor kezdődő hagyományos gyertyagyújtás. Az ünnepséget a fehérvári egyházmegye katolikus iskolásainak karácsonyváró műsora teszi hétről hétre emlékezetesebbé. Az első alkalommal a móri Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola diákjai léptek fel verses, zenés produkcióval. „Karácsony éjjel jöjj már! Karácsony éjjel jöjj már! Karácsony éjjel szívünk úgy vár” – zengte be a Püspökség udvarát a fülbemászó dallam, megénekelve a gyermekek szívből jövő kívánságát.

Spányi Antal megyés püspök ünnepre hangoló gondolatai a készület ideje lelki tartalmának mélységeit tárta az udvarba érkezők elé. A főpásztor arról beszélt, könnyű eltévedni, elveszíteni az arányokat, amikor a boltok a vásárlásra csábítanak, és a háziasszonyoknak megsokszorozódik a munkája, de nem szabad elveszítenünk azt, ami advent lényege. „Miért is van advent? Mire ez a nagy készület? Miért kell legalább négy héten keresztül hangolódnunk arra az eseményre, amelyet majd karácsony szent éjjelén ünnepelni fogunk? Amiért mindez történik, nem más, mint az, hogy Isten közénk akar jönni. Az Isten vágyakozik az ember után. Az Isten eljön. És nem is csak látogatóba, hanem közénk jön, hogy velünk legyen, hogy a közelünkben legyen, hogy mindig elérhessük őt, hogy szólhassunk hozzá, hogy amikor szükségünk van az erejére, a kegyelmére, akkor megkapjuk, és hogy ha elrontunk valamit, tőle kérünk bocsánatot, és tőle kapunk feloldozást.”

A püspök arról is beszélt, az első karácsonyon Jézus egy egyszerű barlangistállóba született. Mert a legnagyobb karácsonyi ajándék maga az Isten. „Így kezdődjön el ennek az esztendőnek az Úrra való várakozása. Próbáljuk meg egy kicsit magunkat a világból kiszakítani. Próbáljunk meg csendben lenni, Istenre gondolni, szívünkbe visszaédesgetni a hit örömét és békéjét, családunkba visszahozni a szeretetet. Készítsük szívünkben és lelkünkben azt a helyet, amelybe az Urat várjuk” – hangsúlyozta ünnepi gondolataiban Spányi Antal püspök.

Ugrits Tamás pasztorális helynök vezetésével ebben az évben is elhangzott az első adventi vasárnap evangéliuma. Az ünnepség végén a helynök azt kívánta, a közös imádságok hozzák el majd karácsony igazi üzenetét és békéjét a szívekbe.

Spányi Antal püspök végül az udvar adventi színpadának koszorúján közös imádsággal kísérve  meggyújtotta az első gyertyát. Megáldotta a családok gyertyáit és adventi koszorúit, hogy a várakozás egyre növekvő fényében készüljön mindenki a Megváltó születésének ünnepére.

Az ünnepélyes gyertyagyújtásra teljesen megtelt a Püspökség udvara. Az eseményen részt vett Dr. Cser-Palkovics András polgármester, valamint Mészáros Attila és Róth Péter alpolgármesterek is.

Berta Kata
Fényképet készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2020. augusztus >
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk