Alzheimer világnap - beszámoló

2019. 09. 21. | | 2019. 09. 23.

 


Adj esélyt az éveidnek! – Összefogás a demens betegekért az Alzheimer Világnapján Székesfehérváron

2019.09.21. – Szűréssel, szaktanácsadással, színpadi programokkal és konferenciával várták az érdeklődőket az Alzheimer Világnapján Székesfehérváron, hogy felhívják a figyelmet a megelőzésre és arra, hogy az időben felfedezett és kezelt demenciával hosszú ideig lehet értékes és méltó életet élni. A Katolikus Szeretetszolgálat, a Székesfehérvári Egyházmegye szervezésében és a Fehérvári Önkormányzat támogatásával Adj esélyt az éveidnek! című kampányrendezvényt, sajtótájékoztatóval indították az Alba Plaza előtti téren. Magyarország átfogó egészségvédelmi programjának szűrőkamionja fogadta az érdeklődőket különféle vizsgálatokkal. Spányi Antal megyés püspök, a program házigazdája azokra a családokra hívta fel a figyelmet, akik Alzheimer-kórban vagy más demenciában érintett beteget ápolnak, és nem tudják, mit tegyenek megöregedett családtagjukkal. „Szívből kívánom, hogy mindannyian tudásban, megértésben bővelkedjünk, és az összetartó közösségben próbáljunk meg szembenézni azzal a bajjal, amivel előbb-utóbb szembe kell néznünk!” – fogalmazott a megyés püspök.

Dankovics Gergely, a MÁÉSZ programigazgatója arról tájékoztatott, hogy a 2010 óta működő akciónak Székesfehérvár az 1835-dik állomása. A folyamatosan megújuló kamionban mára 37 féle szűrővizsgálatot végeznek, van 3D-s anatómiai mozisátruk, egészséges élet tanácsadás szolgáltatásuk, és tartanak például újraélesztési bemutató is.

Az Alzheimer Világnap színpadi programjait Székesfehérvár legkedveltebb közösségi helyszínén, a Városház téren tartották. A programot befogadó város polgármestere, dr. Cser-Palkovics András köszönetét fejezte ki, hogy széles összefogással létrejöhetett a figyelemfelhívó és szakmailag is hiteles programsorozat a legelesettebbekért. Az emberségről, a lélekről, a szellemről és a tudásról is szól a mai nap” – fogalmazott a városvezető. Fontosnak nevezte a szűrést, a megelőzést, a kezelést és azt, hogy az érintettek és családjaik időben forduljanak szakemberhez.

Dr. Horváth Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Idősügyi és Nyugdíjbiztosítási Főosztályának főosztályvezetője arról beszélt, hogy a világon közel 50 millió, Európában 6,4 millió, Magyarországon 250 ezer fő regisztrált demens, illetve Alzheimer-kóros beteg él. Megköszönte, hogy a város kiemelten sokat tesz az idősekért, ezért is nyerte el Székesfehérvár 2018-ban az Idősbarát Önkormányzat-díjat. Egyre hosszabb életet élünk, és nem mindegy, hogy azt milyen minőségben tesszük” – fogalmazott. Horváth Anikó, aki arról is beszélt, hogy az Idősek Tanácsának tagja, Monspart Sarolta tájfutó kezdeményezésére 2017-ben létrehozták a gyalogló idősek klubjainak hálózatát, de a demensek ápolásában sokat segítenek az országosan elterjedt Alzheimer Cafék programjai is.

A színpadon a nyitó köszöntők után fellépett Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, aki a Batang felé című, demenciáról szóló tragikomédia főszereplője. A darab turnéja során a színművész a program támogató szószólója lett, bemutatva, hogy a demencia világa nem sötét időszak az ember életében. Sok humorral, érzelemmel, és emberséggel együtt lehet vele élni. Koltai Róbertet zongorán kísérte Darvas Ferenc, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző. A színpadi programokon fellépett még az Alba Regia Nyugdíjas Klub Tánckara, a Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézményének gondozottjai és az Arconic-Köfém Nyugdíjas Klub Férfikórusa, valamint Mayer Richárdné mozgásterapeuta, Lovász Irén Magyar Örökség Díjas népdalénekes és édesanyja. Bényi Ildikó az MTVA kedves és mosolygós bemondója igazi háziasszonya volt a rendezvénynek.

A Városház téren a demencia megelőzésével és kezelésével kapcsolatosan interaktív, tematikus sátrakat állítottak fel, ahol az intézmények, szervezetek bemutatkozásán túl táplálkozási tanácsadás, agytorna, mozgásos program és zeneterápia várta az érdeklődőket.

A Városháza dísztermében konferenciát szerveztek a demenciával foglalkozó orvosok, háziorvosok, a szociális ágazatban dolgozók, ápolók és családgondozók részvételével. Dr. Radnainé dr. Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója elmondta, hogy sajnálatos módon a demencia nem válogat, mindannyiunk családjában találunk érintettet. Jó hír azonban, hogy ez a folyamat megelőzhető. Ehhez az kell, hogy értéknek tekintsük az egészségünket, és odafigyeljünk az életmódunkra. Kiemelte, hogy Székesfehérváron is útjára indítják a DIÓ (demencia információs órák) – programot, ahol a betegek családtagjai kaphatnak tájékoztatást a gondozásról. Felhívta a figyelmet arra, hogy a demencia kezelésében a különböző szociális és az egészségügyi szakemberek összefogására, együttműködésére van szükség az érintettek életminőségének javítása érdekében.

A tudományos konferencián felszólalt, Dr. Kovács Tibor egyetemi docens, med. habil SE Neurológiai Klinika, Dr. Andréka Péter főigazgató, Országos Kardiológiai Intézet, Dr. Vájer Péter családorvos, a „Három generációval az egészségért” program szakmai vezetője és Dr. Vajda Norbert szociológus, a Katolikus Szeretetszolgálat szakmai igazgatója. Szó volt a demencia korszerű szemléletéről, a szív- és érrendszeri betegségekről, a vaszkuláris demencia aktualitásairól, a praxisközösségek szerepéről a prevencióban, valamint a hazai és a nemzetközi szintű interprofesszionális együttműködésekről.

A Városház téren az Alzheimer Világnap utolsó produkciója előtt Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, győri megyés püspök zárszavában kiemelte, nagy gond az egyén és a közösség életében is, ha az ember emlékezete hiányos, mert egy nagyon fontos dolog hiányzik az életünkből. De amíg tudatos életet élünk, úgy ápoljuk a kapcsolatainkat, hogy sohase maradjunk támasz nélkül, akkor sem, ha ebbe a hiányos állapotba kerülünk.

A Főtéri rendezvények az Alzheimer sétával és az ún. Senior Örömtánccal végződtek. A programon részt vevő idősek és fiatalok betáncolták a Városház teret a Radetzky-indulóra Csirmaz Szilvia táncoktató vezetésével, melynek zárásaként egyszerre kiáltották: Adj esélyt!

A fehérvári Alzheimer Világnapi programok a belvárosi Szent Imre-templomban szentmisével zárultak, melyet Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök celebráltak. A püspöki konferencia elnöke a szentmisében megemlékezett Mátéról, „akit Jézus a vámosasztaltól” hívott el, őt, aki megvetett volt a nép körében. A főpásztor hangsúlyozta, hogy Isten irgalmas szeretete nem ismer határokat. Így kell tekintenünk azokra is, akikről a nap szólt, akik már nem tudnak tudatos életet élni.

Az Alzheimer-kór Világnapja a Nemzetközi Alzheimer Társaság által kezdeményezett és az Egészségügyi Világszervezet által támogatott programsorozat. Minden évben szeptember 21-én tartják, az idei a 25-dik ilyen alkalom 1994 óta. Magyarországon mintegy 250 ezer beteg él demenciával, a regisztrált érintettek száma a hozzátartozókkal együtt meghaladja az 1 milliót, ami a teljes magyar lakosság 10 százalékát jelenti, azonban fontos tudni, hogy az esetek egyharmada megelőzhető.

A többhelyszínes székesfehérvári program az Európai Unió támogatásával, „A demenciához kapcsolódó interprofesszionális szolgáltatások adaptációja: tudásbővítés és érzékenyítés helyi közösségeken keresztül” című projekt keretében valósult meg.

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk