Az Egyházmegyei Karitász munkatársainak találkozója - beszámoló

2019. 03. 23. | | 2019. 03. 25.

 

 

Ott lenni, ahol szükség van ránk – Egyházmegyei Karitász találkozó Székesfehérváron

2019. március 23. – A székesfehérvári Karitász Központ szervezésében az egyházmegye valamennyi plébániájáról érkeztek karitász munkatársak Fehérvárra, hogy az éves találkozón kicseréljék tapasztalataikat az elmúlt évről, és megismerjék az idei, még hátralévő karitász akciókat. Előadásokat hallgattak a segítésnyújtás tévútjairól, a szenvedélybetegek szakszerű támogatásáról. A hagyományoknak megfelelően Spányi Antal megyés püspök, a Katolikus Karitász püspök-elnöke tartott szentmisét az önkénteseknek a belváros szívében, a Szent Imre-templomban.

A székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban folytatódó rendezvényen Spányi Antal megyés püspök „Az altruizmustól az önátadásig a keresztény ember szeretetszolgálata” címmel tartott előadást a karitász munkatársaknak. „A hívő embernek a világot úgy is kell látnia, mint a jó és rossz küzdelmének a helyszínét. A karitász munkatársaknak is meg kell vívniuk a maguk harcát a Gonosszal. Hogy Ők Krisztust tudják vinni a betegnek, a rászorulóknak, a szegényeknek, és magát Jézust lássák meg a másik emberben, akihez fordulnak. Ez nem könnyű harc, de ehhez isteni segítséget kapnak, kegyelmet, szeretetet akár az önkéntes csoport tagjaitól is. Ez a küzdelem áldott dolog, amelyből sok áldás fakad annak az életére, aki a karitászmunkát végzi és annak is, aki ezt a karitatív szolgálatot el tudja fogadni.”

Szenvedélybetegségek természetéről beszélt Dr. Sörédi Pál pszichiáter a „Szenvedélyeink, függőségeink’’ témakörben tartott előadásában. Bemutatta a függővé válás útját, vagyis azokat a tényezőket, amelyek hozzájárulnak a függőség kialakulásához. Ismertette a különböző kémiai és viselkedési függőségeket, a szerhasználat módját, a drogok okozta káros elváltozásokat, és természetesen beszélt a gyógyulás útjairól, amelyhez a karitász hozzá tud tenni. „Az egy nagy lehetőség, hogy a karitász önkéntesek valóban végezhetik az otthoni felkereső munkát. Hiszen az emberek, akik a függőségekben szenvednek, többnyire nem jelentkeznek időben, hosszú ideig tart az ambivalencia időszaka, és a motiváció megteremtésében nagyon sokat tudnak adni az őket otthon meglátogatók. Ez egyébként egy általános trend – ha csak szigorúan szakmai szempontokat nézünk – a pszichiátriában egyre inkább elmozdulni, ki az intézetekből a terepre, ki a családokhoz, az otthonokba, és megpróbálni ott helyben mozgósítani azokat az erőket, akik segítséget tudnak adni: barátok, hozzátartozók, jóakaratú szomszéd, bárki más, aki képes támogató attitűddel jelen lenni ezeknek az embereknek az életében.”  A pszichiáter arról is beszélt, hogy a szabadságát vesztett ember segítséggel vissza tud térni szabadságához. „A Karitásznak több mint 20 éve létezik a RÉV ambulanciája, amely a szenvedélybetegek segítésére hivatott. Azok a karitász munkatársak, akik kint terepen, az otthonokban vagy a lakókörnyezetükben találkoznak a függő betegekkel, szenvedélybetegekkel, illetve az ilyen problémával küzdő családokkal, van egy nagyszerű lehetőségük, hogy a saját szervezeten belül is tudnak egy lehetőséget javasolni nekik.  A Rév ambulancián nagyon komoly segítő, motivációs munka folyik és a visszaesés meggátlását célzó munka. Lehetőség van sokféle terápiás beavatkozásra, az egyéni beszélgetéstől a családterápiáig.”
Nagy Lajosné egyházmegyei karitászigazgató a találkozón a „Szép Otthon Önsegítő Segélyprogramot” és a LAK6 programot ismertette a karitász csoportok küldötteinek. „Ez egy speciális önnevelő program, amiben a családok közreműködését várjuk el. Különböző szakaszai vannak, az első szint, hogy a nehéz helyzetben élő családok külső környezetüket rendbe rakják, ehhez kapnak megfelelő szerszámokat. Ha ezt teljesítették, akkor következik a második szint: az otthon belső rendbetétele, amihez takarítóeszközöket, tisztítószereket kapnak. Harmadik szint, hogy bútorokkal segítjük őket, és a negyedik, amikor már valamilyen értékesebb dolgot beépítünk, például vizet vezettetünk be a házba.”

A találkozó végén a karitász munkatársaknak még lehetőségük volt önkéntes munkájukról beszámolni, tevékenységükkel kapcsolatos kérdéseket feltenni, információkat kérni a karitászközpont vezetőjétől. Borjánné Nyúl Katalin a Szép Otthon segélyprogramról beszélt, a kőszárhegyi plébániai karitász csoport megvalósításában. Sokan mondtak köszönetet az előadóknak, hogy az emberek szolgálatában végzett munkájukhoz új szempontokat és nem utolsósorban komoly lelki megerősítést kaptak.

Berta Kata
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Részletes program:

10.00    Püspöki szentmise Szent Imre templom

10.45-től regisztráció  a Szent István Hitoktatási és Művelődési Központban, Szent László terem

11.15    Spányi Antal megyés püspök „Az altruizmustól az önátadásig” a keresztény ember szeretetszolgálata
11.30    dr. Sörédi Pál pszichiáter előadása  „ Szenvedélyeink, függőségeink ’’ témakörében.
12.15    Nagy Lajosné : „Szép Otthon önsegítő segélyprogram” ismertetése –  LAK6 program  ismertetése, felkínálása a csoportoknak.
12.30    Borjánné Nyúl Katalin: Szép Otthon segélyprogram a kőszárhegyi plébániai karitászcsoport megvalósításában.

Karitász

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk