Az ember Istennel képes megújulni - hamvazószerda a Szent Imre Iskolában - beszámoló

2019. 03. 06. | | 2019. 03. 06.

 

 

 

Az ember Istennel képes megújulni – Hamvazószerdai szentmise a székesfehérvári Szent Imre iskolásoknak Székesfehérváron

2019.03.06. – A hagyományos hamvazkodással kezdődött a nagyböjt a székesfehérvári Szent Imre iskolásoknak. Ugrits Tamás pasztorális helynök, püspöki biztos a szentmisében hangsúlyozta, a szent negyven nap arra a kérdésre ad választ, vajon tudunk-e jobb emberekké válni. „A lelki életben úgy tapasztaljuk, hogy időről időre felmerül az igény, az ember szeretne jobb lenni, több szeretetben, békességben, jóságban élni. Kérdés azonban, hogy tudunk-e jobb emberré válni: jobban szeretni, igazságosabb, több békét hozó emberré válni. A nagyböjt örömhíre és válasza, hogy igen. Az ember meg tud újulni, ehhez természetesen szüksége van a maga lelkierejére, összeszedettségére, böjtre, imádságra, jó cselekedetre. De szüksége van embertársai segítségére, példamutatására, imádságára is és legfőképpen Isten kegyelmére, amelyet kiárasztott ránk Jézus Krisztus által, aki halálával, feltámadásával erőt adott nekünk a megújulásra, hogy „az új embert magunkra öltsük.”

A szentmisében Ugrits Tamás atya megáldotta a bűnbánatot jelképező hamut, amellyel az iskolások homlokára rajzolt szent jelet, emlékeztetve őket a megtisztulásra, az elmúlásra, de a halálon túl a feltámadásra is. A gyerekekhez szólva a püspöki biztos elmondta. „Egyházunk nagyon gazdagon megajándékozza a hívőket a jelképeken keresztül, hogy mélyen a szívünkig eljusson Isten szeretete és tanítása. Egy ilyen hamvazkodás kifejezi bűnbánatukat, és a szívünkig hatol. Ott marad mélyen, amelyre mindig visszaemlékezünk. Ha nem is értünk meg mindent belőle, ez a gesztus akkor is fontos. Az emberi élet lényeges része, mert hozzá tartozik keresztény életünkhöz, a bűnbánat, a Krisztusban való megújulás. A hamu ősidők óta azt fejezi ki az ember számára, hogy szeretne jobb lenni, és Isten kegyelmével valóban jobbá tud válni.”

A könyörgésekben a diákok kérték a Mindenható Atyát, hogy a nagyböjtben a hívek őszinte bűnbánatot tartsanak, és így elnyerjék az irgalmas Isten bocsánatát, és az ezzel járó békességet. Imádkoztak a papokért, hogy vezessék az embereket közel a nagyböjt lényegéhez és a hívekért, hogy Isten engesztelő népe lehessünk.

A szentmise végén Ugrits Tamás azért imádkozott, hogy az egyház sajátos nagyböjti gyakorlatai segítsenek mindenkit méltóképpen felkészülni Jézus Krisztus feltámadásának, a Húsvétnak megünneplésére.

Berta Kata
Fényképeket készítette Nagy Anikó
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk