Dr. Csókay András előadása - beszámoló

2019. 02. 06. | | 2019. 02. 14.

 

 

Dr. Csókay András előadása

Az Oltáriszentség ereje az afrikai idegsebészeti misszióban - Csókay András nemzetközileg elismert agykutató és idegsebész előadása Székesfehérváron

2019.02.06. – 2020 őszén, mintegy 80 év után ismét Magyarország ad otthont a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. A rendezvényt megelőző időszak lehetőséget teremt arra, hogy az Eucharisztiát, mint erőforrást ismét felfedezzük. A felkészülés jegyében volt vendége a székesfehérvári Szent István Művelődési és Hitoktatási Háznak a nemzetközileg is elismert agykutató és idegsebész Csókay András.

Az Oltáriszentség ereje az Afrikai misszióban című előadásában a professzor a harmadik világbeli missziós helyzetet mutatta be képekkel, adatokkal és saját élményekkel. A nigériai idegsebészeti misszióját 2017 elején kezdte. Kettős világ, a mennyország és pokol jellemző az ottani helyzetekre, de a szegénységből mély hit és boldogság fakad. – fogalmazott az orvos.

Megtelt az intézmény nagyterme, de az idegsebész professzor bátran és lelkesen beszélt a népes hallgatóság előtt megélt hitének mélységeiről, személyes érintettségéről.  Bár az orvosszakmában az általa feltalált, bevezetett, kidolgozott életmentő eljárások révén elismert, hívő tanúságtevését, eucharisztikus lelkületét inkább országjáró előadásai során tudja eljuttatni sokakhoz. Mint elmondta, imádságos lelki tapasztalatai, nemegyszer segítették szakmájában sikerekhez. Csókay András szerint a szentségimádás és szemlélődés elvezethet ahhoz a kiüresedéshez, amelyen keresztül közelebb juthatunk Krisztushoz. A csendbe való belépéssel lehetővé válik, hogy eljussunk a valós énünkhöz, és megtaláljuk az igazságot az Istennel való személyes találkozásban.

Az észérvekre alapuló megtapasztalás is fontos, de a szívbéli megélés, a misztikus élmények azok a folyamatok, amik igazán formálják a hitünket. „Igen kell a döntés, az akarat, a hit, de nagyon fontos, hogy érzelmileg is meg legyünk érintve. Az Oltáriszentségnek a tudatos megértése előbb-utóbb átvisz bennünket abba a hétköznapi misztikába, ami a szívet is megerősíti...” És mindenben könnyebben megoldásokhoz jutunk. Egy komoly lehetőség a rendszeresen végzett szentségimádás, és ezért fontos az eucharisztikus kongresszus

Berta Kata
Videó Somogyi Tamás és Berta kata


© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk