Egyházzenei Kórustalálkozó - beszámoló

2012. 11. 24. | | frissítve 2012. 11. 26.

 

kórus a Barátok templomában

 

I.Székesfehérvári Egyházzenei Kórustalálkozó

November 24-én került sor Székesfehérváron a Szent Imre templomban az I. Egyházzenei Kórustalálkozóra, mely hagyományteremtő céllal jött létre. Az októberben meghirdetett programra 15 kórus jelentkezett az egyházmegye területéről, Csákvár, Perkáta, Szigetszentmiklós, Solymár, Iszkaszentgyörgy, Tököl, Cece, Bicske, Alcsútdoboz, Budaörs, Sárbogárd és Székesfehérvár kórusai érkeztek erre a programra. Több, mint 250 énekes volt jelen a kórustalálkozón.

A program szervezője Zemlényi Katica volt, a házigazda kórus pedig a Vox Mirabilis Kamarakórus.

Délelőtt bemutatkoztak az énekkarok 10-12 perces műsorral, ami nagyon változatos program volt, hiszen az egyszólamú gregoriántól a többszólamú kórusművekig minden megszólalt. Komoly barátságok születtek a kórusok között, és a délelőtti program befejezéseként megszólaló közös kánon könnyeket csalt a szemekbe.

Délután a KÓTA minősülésével folytatódott a program. A zsűri elnöke Varga László az OMCE igazgatója, Nagy Ernő KÓTA díjas karnagy és Dr Kerekesné Pytel Anna minősítették a fellépő kórusokat. A program magas színvonalát mutatja, hogy a zsűri a bronz oklevelet ki sem adta, ezüst és arany minősítések voltak.

A legnagyobb meglepetés, hogy a Vox Mirabilis Kamarakórus ARS MAGNA minősülésben részesült, kiemelkedő kritikát kapott a zsűritől. Nagy elismerés ez, hiszen Székesfehérvárnak nem volt még ARS MAGNA kórusa.

 „Nagyon szép hangzású, komoly műsorral rendelkező, összeszokott kórusokat hallottunk, mind délelőtt, mind délután, nagy öröm, hogy 15 kórus mutatkozott be és énekelt együtt” – mondta Varga László a zsűri elnöke.

A nap befejezéseként Spányi Antal megyéspüspök úr celebrált szentmisét, amin együtt énekeltek a kórusok. A püspök úr osztotta ki a minősítő okleveleket, nagy megelégedettséggel és örömmel adta áldását a jelenlevőkre.

„Rendkívüli megtiszteltetés, hogy Székesfehérváron megrendezhettük ezt a kórustalálkozót, és az egyházi kórusok is bemutatkozhattak, akik meglepően magas színvonalú műsorokat hoztak magukkal” – mondta Zemlényi Katica a program szervezője.

A KÓTA (Magyar Kórusok Szövetsége) minősülések eredményei:
Szent Erzsébet kórus – Szigetszentmiklós – Ezüst diploma
Werner Alajos kórus – Budaörs – Arany diploma
Pákozdi Kamarakórus – arany diploma
Schola Catholica kórus – Sárbogárd – dicséretes arany diploma
Vox Mirabilis Kamarakórus – Székesfehérvár – ARS MAGNA diploma

Zemlényi Katica
Videó: BPK és Somogyi Tamás

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk