Elindult a Katolikus Karitász 2024-es Zöldellő kertek programja - beszámoló

2024. 03. 19. | | 2024. 03. 19.

 

 

Elindult a Katolikus Karitász 2024-es Zöldellő kertek programja

2024.03.19. - A Katolikus Karitász 2024-es Zöldellő kertek országos programját idén Szabadbattyánban indították el. Spányi Antal, a Karitász püspökelnöke adta át a kerttel rendelkező rászoruló családoknak a vetőmagokat. A programot Sinkovicsné Máté Hortenzia, a Székesfehérvári Karitász igazgatója ismertette. A vetőmagcsomagok ünnepélyes átvétele után a résztvevők közösen ültették el az első magokat egy helyi család kertjében.

A Katolikus Karitász az öngondoskodásra való ösztönzés jegyében fontosnak tartotta idén is elindítani az egész országot felölelő vetőmagprogramját. A szabadbattyáni Szent Imre plébánia karitászcsoportja a Szent Imre-templom közösségi termében szervezte meg a 2024-es Zöldellő kertek program országos megnyitó eseményét. Szabadbattyánban a vetőmagokat 9 család képviseletében vehették át jelenlevők, a karitász püspökelnökétől.

Mayer László h. esperes-plébános és Kamocsa Mária, a plébánia karitászvezetője köszöntője után Spányi Antal, a Karitász püspökelnöke szólt az egybegyűlt családokhoz, vendégekhez, a karitászönkéntesekhez. „Amikor 10 éve elindította a Katolikus Karitász ezt a vetőmag akciót, az volt szándéka, hogy megtanítsa az embereket, hogyan tudnak magukon segíteni, megtanuljanak gondoskodni önmagukról. Sok ezer családnak tudott a Katolikus Karitász ily módon segíteni. Ez nem egy alkalommal történő segítség, mert a család önfenntartó képességei növekednek. Ezért ez fontos támogatás, amely Isten áldása a családok számára.”

Sinkovicsné Máté Hortenzia, a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász igazgatója arról tájékoztatott, a Zöldellő kertek 2024 program keretében az egész országban 14,5 millió forint, értékben, 3 ezer családot tudnak támogatni. Az egyházmegyében 207 család részesülhet a 18 féle vetőmagot tartalmazó támogatásban. „A Katolikus Karitásznak az öngondoskodó háztartásokért segélyprogram része a Zöldellő Kertek vetőmagprogram, ami ilyenkor tavasszal indul útjára. A támogatott családok azt vállalják, hogy a saját munkájukkal, szorgalmukkal gondozzák a vetőmagokat és azok fejlődését. Vállalják, hogy a földet előkészítik, gyomlálják és öntözik a veteményt, hogy a végén sikeres legyen a termés. Ebben nyújtunk segítséget nekik és akinek szüksége van rá, annak szakmai támogatást is tudunk biztosítani. Készítettünk egy vetési iránymutatót, hogy ez a munka igazán hatékonyan lehessen.”

Az esemény Fejes Béláné, Margit néni kertjében folytatódott, ahol a résztvevők közösen elültették az első vetőmagokat. Spányi Antal püspök személyesen fogott hozzá a veteményezéshez.

A Katolikus Karitász munkatársai elmondták, az akció részeként minden településen tavasztól őszig a helyi Karitász-önkéntesei kísérik figyelemmel a termesztést, segítve a résztvevők első lépéseit az öngondoskodás felé. A program által elindított reintegrációs folyamat eredményei hosszabb idő alatt válnak majd kézzelfoghatóvá társadalmi szinten, de akik részesei lehettek az akciónak és saját veteményesük lett, jó úton haladnak az öngondoskodás elsajátításában.
A Katolikus Karitász feladatait évközben is végzi számos felzárkóztató, krízisintervenciós és karitatív program megvalósításával. A 1356-os adományvonal hívásával 500-ft-tal járulhatnak hozzá a szervezet rászorulókért végzett munkájához, valamint lehetőség van online adományozásra is a www.karitasz.hu oldalion keresztül.

Berta Kata
Képek és videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk