"Az Ajándék Te vagy!" - adventi sajtótájékoztató a püspökségen - beszámoló

2010. 11. 23. |

 

a résztvevők

 

Sajtótájékoztató keretében mutatták be a Székesfehérvári Püspökség adventi programjait valamint a Vörösmarty Színház és Püspökség közös jótékonysági kiadványát.

Spányi Antal püspök advent varázslatos időszakáról beszélt, ami minden emberek szívéhez közel van. Ilyenkor már mindenki azon gondolkozik, hogy kinek, mivel tudna örömet szerezni. „A Világ felé próbálunk nyitni és minél több emberrel szeretnénk kapcsolatot teremteni” - mondta. Az egyik cél, hogy nem túl drága, de értékes ajándékot tudjon venni a látogató és a forgatagból egy kis csendes szigetbe érkezhessen az, aki a Püspökség udvarába jön.

Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató ismertette az Udvar színes, de ugyanakkor elcsendesedésre, megállásra késztető programjait, amelyre nemcsak hívő embereket várnak.

Vasvári Csaba színházigazgató és Smohay András az egyházmegyei múzeum munkatársa mutatták be a Színház és a Püspökség immár harmadik, közös jótékonysági kiadványát. Hét művészi tehetségű fiatal kerül bemutatásra az „Az Ajándék Te vagy!” DVD-n és találkozik országos hírnevű példaképével, valamint a székesfehérvári püspökkel. Az utóbbi találkozás ihlette azt a művészeti albumot, amely a fiatalok szemével mutatja be a Püspökség rejtett kincseit. Csík János az egyik példakép, videó üzenetet küldött a sajtótájékoztató résztvevőinek, hangsúlyozva, örömmel vesz részt vesz a jótékonysági akcióban.

Különleges, egyedi kiadvánnyal szervez adománygyűjtő akciót az Adventi Udvarban a Vörösmarty Színház és Püspökség. Egy rendhagyó idegenvezetés erejéig Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök hét tehetséges fehérvári fiatalnak, a jövő reménységeinek megmutatta Székesfehérvár ismert és rejtett egyházi kincseit. Az idegenvezetés a fogékony lelkű, nyitott fiataloknak maradandó élményt jelentett, s későbbi munkájukhoz inspirációt, ihletet meríthetnek belőle. Szellemi, lelki, művészeti és történeti értékeink találkozásának lehet tanúja, aki elkísérő őket útjukon e könyv lapjain. A hét tehetséges fiatallal együtt járhatjuk végig a püspöki palota termeit, látogathatjuk meg a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumot, léphetünk be a püspöki székesegyház szentélyébe, a szemináriumi templomba és a nyilvánosság elől elzárt egykori karmelita oratóriumba. Induljunk együtt az izgalmas felfedezőútra.

A könyv mellékleteként megjelenő „Az Ajándék Te vagy!” DVD-n az ifjú reménységek bemutatásuk után beszélnek a művészet szerepéről életükben, jövőbeli elképzeléseikről és mindennapjaikról. Természetesen megcsodálhatjuk produkciójukat is, amelynek végén elárulják, ki az a magyar művész, mester, akit példaképüknek tekintenek. Később a kiválasztott példakép megjelenik egy találkozás erejéig a kiadványban.

A fehérvári művészi tehetséggel megáldott fiatalok ezzel a kiadvánnyal rászoruló, tehetséges fiatalokon segítenek majd, akik a gyermekotthonban nőttek fel. Hisz a kiadvány teljes bevételét a Megyei Gyermekvédelmi Intézet fiataljainak továbbtanulására szánják.

 

- BPK -
Fényképet készítette Bácskai Gergely
Video: - BPK és Somogyi Tamás -


 


 

Advent 2010 plakát:  advent2010plakat.pdf (2.4 MB)

Advent 2010 programok: advent2010nyomtatobarat.pdf (53 kB)

 

Kapcsolódó videóanyag

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk