147 éve született Prohászka Ottokár püspök - beszámoló

2005. 10. 10.

 

imádság a Prohászka templomban

 

A Székesfehérvári Prohászka Plébániatemplom adott otthont Prohászka Ottokár püspök születésének 147. évfordulóján megrendezett tudományos konferenciának.

 

                     

 

                     

 

                     

 

Frenyó Zoltán: Prohászka Ottokár levelei az Akadémia kézirattárában címmel tartott előadást, melynek kapcsán a konferencia elnöke Mózessy Gergely levéltárigazgató méltán jegyezte meg: „Ahogy egy csepp a vízben az egész óceán visszatükröződik, úgy egy levél által feltárulhat annak írójának egész személyisége.”

Dr. Szabó Ferenc SJ előadásában Prohászkának a vallásos költészetre gyakorolt hatását emelte ki, különös tekintettel Sík Sándor, Mécs László és Reményik Sándor versei által. A konferencia végén Lévai László mutatta be azt a hamarosan elkészülő CD-romot, amely Prohászka Ottokár mûveiből, fotóiból és a személyére vonatkozó újabb szakirodalomból állított össze az előadó.

A konferencia után tartott emlékmisén Spányi Antal megyés püspök beszédében megemlékezett a kivételesen gazdag szellemi életet élő, az író, papnevelő, az érző szívû, érzékeny lelkû lelkipásztorról.

 

Fényképeket készítette Ugrits Tamás

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk