III. Egyházmegyei Zsinat - évforduló - beszámoló

2007. 06. 28. |

 

ZSINATI NAP – június 28.
1997-2007.
„Mindent megújítani Krisztusban”

 

zsintévfordulós kép

 

2007. június 28-án a Székesfehérvári Egyházmegye megemlékezett a 10 évvel ezelőtti III. Egyházmegyei Zsinatról.

Az első egyházmegyei zsinatot Prohászka Ottokár püspök hívta össze 1924-ben, a másodikat utódja, Shvoy Lajos püspök atya 1934-ben. Ő tervezte a harmadik zsinat összehívását szintén tíz év múlva, amit megakadályoztak a II. világháború és az utána következő események.

A székesfehérvári megemlékezés délelőtt szentmisével kezdődött a Székesegyházban. Ekkor történt az Egyházmegyei Törvénykönyv ünnepélyes átadása, valamint Hajdu Ferenc atya provikáriussá való kinevezése. A szentmisét, melyen az egyházmegye papjainak nagy része és a hívek közösen végeztek hálaadást, délben a Szent István Művelődési Ház Szent István termében az ünnepi megemlékezés követte; ott ahol annak idején a zsinat is ülésezett.

Az „Isten hazánkért…” közös eléneklése után Spányi Antal köszöntötte a jelenlévő papságot és híveket.

Elsőként a „III. Egyházmegyei Zsinat a Főpásztor szemével” című előadásában Dr. Takács Nándor ismertette a 1997-es zsinat előkészületeit, eseményeit. Másodikként Száraz László atya tartotta meg „A III. Egyházmegyei Zsinat a lelkipásztor szemével” című előadását. Harmadikként Turai István, törökbálinti lelkipásztori munkatárs „A III. Egyházmegyei Zsinat a világi hívő szemével” című előadását hallhattuk.

A délelőtti előadássorozatot a Te Deum közös elimádkozása zárta. A jelenlévőket ebédre hívták a szomszéd terembe; ami egyben alkalmat adott a személyes találkozásokra, beszélgetésekre.

A délután programja a Veni Sancte Szentlélek-hívó ének közös elimádkozásával kezdődött. Majd Ugrits Tamás atya a „Pasztorális helyzet változása az elmúlt 10 évben” című előadásában az elmúlt évekről számszerűen is beszámolt.  A következő előadást az Egyházmegyei Törvénykönyv előkészítő munkálatainak a koordinálásával megbízott Hajdú Ferenc atyától hallhattuk, az előadás címe: „Egyházmegyei Törvénykönyv az egyházmegye életében”. Spányi Antal püspök atya visszautalva a korábbi előadásokra kiemelte, hogy az Egyházmegyei Törvénykönyv, valamint az lelkipásztori körzetek kialakítása „Válasz az új helyzetre”. De ez a válasz akkor hangzik el igazán, ha tettekre váltjuk.

Ezt követően a lelkipásztori körzetek kihirdetésére és a pasztorális vezetők megbízására került sor; majd a reménynek hangot adó püspöki zárszó után mindenki átvehette Egyházmegyei Törvénykönyvet. A megemlékező napot a „Boldog Asszony, Anyánk…” eléneklésével zárták a résztvevők.

 


 

Segíts minket, Istenünk, hogy amikor
"mindent meg akarunk újítani Krisztusban",
a megújulást magunkon kezdjük.
A Veled való egyre mélyebb és személyesebb imaközösség
teremtsen egyházközségeinkben
egyre tevékenyebb és szeretetteljesebb életközösséget,
Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.

 

A zsinati évforduló imádsága letölthető:  ehmzs2007.pdf

 

Fényképeket készítette Lakata Pál

 

 

Képtár


< 2023. január >
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

 

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk