A "múzeumok éjszakája" sajtótájékoztatója a püspökségen beszámoló - beszámoló

2009. 06. 12. |

 

 kép a sajtótájékoztatóról

 


Nyáresti kirándulás a Múzeumok éjszakáján Székesfehérváron

Jöjjön el és érezze jól magát
Székesfehérvár múzeumaiban
és a Vörösmarty Színházban!

Az Éjszaka programjaira a belépés ingyenes!

Összehangolt, izgalmas, színvonalas programokkal várják Székesfehérváron a Múzeumok Éjszakáján mindazokat, akik szeretnének egy könnyed, hangulatos nyáresti kirándulást! A székesfehérvári Püspökségen tartott sajtótájékoztatóján Spányi Antal megyés püspök, mint az Egyházmegyei Múzeum fenntartója örömmel jelentette be, hogy az idén is folytatódik a példaértékű összefogás a város kulturális intézményei között. Köszöntője után Brájer Éva a Turisztikai és Kulturális Bizottság elnöke a város erkölcsi és anyagi támogatásáról biztosította a kiemelkedő kulturális rendezvényben résztvevő intézmények programjait. Dr. Demeter Zsófia a megyei múzeumigazgató, Szirmai Nóra a Városi Képtár-Deák gyűjtemény munkatársa, Baranyai Nóra a Terembura Kulturális Egyesület elnöke, Mózessy Gergely az egyházmegyei gyűjtemény igazgatója, Lehrner Lóránt fiókvezető, (Volksbank Galéria) és Vasvári Csaba színházigazgató bemutatták a fél éves munkával egyeztetett és megszervezett „Járjuk körbe a Fényt” rendezvény éjszakai programjait.

A sajtótájékoztatóra meghívást kaptak azok az intézmények is, amelyek a Székesfehérvár város és környéke kulturális életében fontos szerepet töltenek be, de csak a közelmúltban csatlakoztak a nyáresti programokhoz. Dr. Ágoston Béla a Bory-várba hívta az érdeklődőket, Görög István ezredes a Székesfehérvári Helyőrségtörténeti Emlékgyűjteménybe invitálta a látogatókat. Végül a fehérvárcsurgói kastély rendezvényeit mutatta be gr. Károlyi György, a Károlyi József Alapítvány képviseletében.

A „Múzeumok Éjszakája” európai kezdeményezéshez az Oktatási és Kulturális Minisztérium 2003-ban csatlakozott. Az év leghosszabb nappalának, a Szent Iván éjnek apropóján elindult programsorozaton tavaly országosan több mint kétszázezren, Székesfehérváron háromezren látogatták az éjszaka ingyen nyitva tartó múzeumokat. A program állandó résztvevői mellett alkalmi helyszínei is vannak az eseménynek. 2008-ban már közel félszáz magyar város több száz programmal és kiállítással várta a közönséget. Az ingyen felkínált gazdag programokat - tárlatvezetések, foglalkozások, vetítések, beszélgetések, koncertek és táncbemutatók – délután 4-től hajnalig lehetett látogatni ízlés és kedv szerint.

Az elmúlt évben Székesfehérvár múzeumai, és több kiállítóhely egyedülálló kulturális együttműködéssel csatlakozott a népszerű kulturális rendezvényhez. A Szent István Király Múzeum, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum, a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény, a Volksbank Galéria, valamint a Vörösmarty Színház összefogásával, programjaik összehangolásával közösen kínáltak olyan élményt a látogatóknak, amellyel sok érdeklődőt csalogattak be a kiállításokba. Elmondhatjuk, hogy a székesfehérvári színház az egész országban egyedülállóan csatlakozott ehhez a rendezvényhez idén is.

 - BPK -
Fényképeket készítette Lakata Pál

 


 

Korábbi évek beszámolói:

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk