A Neked MUNKA, nekem ÁLOM program Székesfehérváron - beszámoló

2019. 05. 16. | | 2019. 05. 16.

 

 

Neked munka-Nekem álom – Nyílt nap a fogyatékkal élők befogadására a munka világába

2019.05.16. – Országszerte mintegy 200 fogyatékkal élő ember próbálhatta ki magát 200 különböző munkahelyen egy nyílt nap, a Neked munka, nekem álom - elnevezésű akció keretében. Az Írországból érkező kezdeményezés nyomán az érdeklődő fogyatékossággal élő emberek átélhették és kipróbálhatták milyen is lehet „az álommunkájukban” dolgozni. Fejér Megyében 2019-ben a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász munkáját támogató Alba Caritas Hungarica Alapítvány vállalkozott arra, hogy a program keretében belül 12 bevont fogyatékkal élő személyt 8 munkáltatóval kapcsolatba léptessen a program céljának megvalósítása érdekében.

A különleges nyílt nap sajtótájékoztatóját Sinkovicsné Máté Hortenzia igazgató-helyettes vezette. Elmondta, hogy az Egyházmegyei Karitászközpont 10 évig foglalkozott a megváltozott munkaképességűek munkaerőpiaci elhelyezésében, örömmel állt ezért a Neked munka, nekem álom kezdeményezés mellé.

Spányi Antal püspök, karitász elnök köszöntötte az álommunkára jelentkező fiatalokat, kísérőiket, a karitász munkatársakat és a munkáltatók képviselőit, akik segítették és koordinálták a Neked munka, nekem álom projekt megvalósulását. A püspök hangsúlyozta: a Katolikus Karitász mindig kell új utakat keres a szeretet gyakorlati megvalósítására. A nyílt nap nagy lehetőség, hogy a programban résztvevőket bensőleg gazdagítsa, szebbé tegye életüket és segítsen abban, hogy egymásnak örömet szerezve megtapasztalják az igazi boldogságot.

Turcsiné Molnár Mária munkatanácsadó, a nap koordinátora az eseményen úgy nyilatkozott, a programba bekapcsolódó házigazda munkáltatóknak ez a nap ugyanúgy élményt és sikert nyújthat, mint a fogyatékos résztvevőknek. Idén a székesfehérvári akció keretében az értelmi, látás-, hallás- és mozgássérült fiatalok állommunkái széles spektrumon mozogtak: az árufeltöltéstől kezdve, az állatgondozáson át a rádiós műsorvezetésig, sok minden szerepelt a listáikon.

Magyar László az egyházmegyei karitász által fenntartott Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye vezetője a tájékoztatón elmondta, a különleges képességű fiatalok, naponta okoznak pozitív meglepetést egyediségükkel munkatársainak. Örömmel és nagy izgalommal próbálják ki magukat az intézményen kívül is. A fehérvári cégeknél egyetlen napra megvalósult álmuk nagy önbizalmat jelent számukra életük további részében.

A Neked munka, nekem álom program székesfehérvári tájékoztatóján a munkáltatók részéről Erőss Pál a Grundfos gyár és Pletser Ádám a Cutler Fehérvár fittnes központ nevében szólalt fel. Mindketten megerősítették: cégük hitvallása, hogy a sérült embereket képességeikhez képest támogassák és segítsék.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Salva Vita Alapítvány támogatásában megvalósult kezdeményezés egyik résztvevője Kuczi Fanny volt, az Arany EGYMI Ezredéves Készségfejlesztő Iskolájából. Kérése idősek ápolásában vehetett részt, a Katolikus Szeretetszolgálat Országos Papi Otthonában.

Tuba Kovácsné H. Mónika intézményvezető örömmel vette, hogy a fehérvári otthonnal beléphettek a Neked munka neked álom programba és az érdeklődés középpontjába kerülhetett a szakápolást, ápolást, idősgondozást nyújtó intézményük.

A Neked munka, nekem álom kezdeményezés Székesfehérváron is szemléletformálódást indított el, a fogyatékossággal élő emberek támogatásában, megismerésében, elfogadásában. A program továbbra is elősegíti, hogy a fogyatékkal élők egyre többen tudjanak a nyílt munkaerő-piacon elhelyezkedni.

Berta Kata
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk