A Stephanus-díjak átadása - beszámoló

2024. 05. 13. | | 2024. 05. 14.

 

 

Megnyílt a XXXI. Szent István Könyvhét – Átadták a Stephanus-díjakat

2024.05.13. - Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nyitotta meg a 31. Szent István Könyvhetet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Szent II. János Pál pápa dísztermében május 13-án, Budapesten. A megnyitón Barsi Balázs ferences szerzetes és Lackfi János költő, író, műfordító vette át a Szent István Társulat és a Stephanus Alapítvány kulturális díját. A díjat Erdő Péter bíboros, prímás, a SZIT fővédője és Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Stephanus Alapítvány elnöke adta át.

A megjelenteket Farkas Olivér, a Szent István Társulat (SZIT) igazgatója köszöntötte. Tájékoztatást adott a Szent István Könyvhétről, amelyre május 13. és 17. között kerül sor a budapesti Ferenciek terén. Az olvasó huszonkilenc kiadó mintegy hétezer kötetével és hatvanöt újdonságával találkozhat, s több mint harminc alkalommal vehet részt író-olvasó találkozón.

Sarbak Gábor, a SZIT elnöke ismertetőt tartott a könyvhét újdonságairól, melyek sorában hangsúlyos szerepet töltenek be a katolikus, illetve protestáns szerzőktől származó teológiai művek, s helyet kapnak közöttük a pszichológia tárgyú kötetek, illetve a gyerekeknek és fiataloknak szóló kiadványok is.

A Stephanus-díjról Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Stephanus Alapítvány elnöke, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgatója adott tájékoztatást. Az elismerést a Szent István Társulat és a Stephanus Alapítvány közösen alapította, olyan személyek munkásságának elismerésére, akik magyar nyelven megjelent műveikben az egyetemes keresztény európai kultúra értékrendjét közvetítik mind a teológiai tudományok, mind pedig az irodalmi műfajok területén. A díjat az 1993-tól évente megrendezett Szent István Könyvhét ünnepi megnyitóján adják át; napjainkig hatvannégy személy nyerte el. Teológiai kategóriában Barsi Balázs OFM, irodalmi kategóriában Lackfi János költő az idei díjazott.

Barsi Balázst Tulassay Tivadar orvos, professor emeritus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja méltatta. Laudációja átfogó képet adott a ferences hitszónok „európai dimenziójú” munkálkodásáról, melynek „maradandó alkotásait nemzedékek viszik tovább”. A méltatás egy olyan ember személyes vallomása volt, aki Barsi Balázs elmélkedéseivel kezdi és fejezi be napjait.

Sajgó Szabolcs SJ, a Párbeszéd Háza igazgatója Lackfi Jánost méltatta, a rendkívül termékeny alkotót, akinek nyolcvan könyve, negyvenkét műfordítása, tíz drámája és számtalan publikációja jelent meg a legkülönfélébb témákban és műfajokban. Művei tizenöt nyelvre lefordítva fejtik ki hatásukat az irodalomra és más művészeti ágakra. Ország- és Kárpát-medence-járó körútjain mintegy százhúszezer felnőttel és nyolcvanezer fiatallal találkozott, beszélgetett az irodalomról.

magyarkurir.hu

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk