A Szent Imre Általános Iskola és Óvoda Veni Sancte-ja - beszámoló

2019. 08. 30. | | 2019. 09. 02.

 

 

Legyünk nyitottak, akarjunk figyelni, tanulni! – A Szent Imre Iskola és Óvoda Veni Sancte-ja Székesfehérváron

2019.08.30. – A 2019/20-as új tanévet a Prohászka-emléktemplomban, ünnepi szentmisével kezdték a fehérvári Szent Imre-iskolások és óvodások. Spányi Antal megyés püspök arról beszélt a gyermekeknek, a Szentlélek segítségével vállalni kell a tanulás áldozatát, mindig nyitottnak kell lenniük a tanulásra, a figyelésre, a teljesítésre. A tanév kezdetekor a növendékek, a pedagógusok és a hozzátartozók Ugrits Tamás püspöki biztossal közösen kérték a Szentlélek ajándékait, hogy munkájuk ebben az évben is Istennek tetsző és eredményes legyen.

A püspöki szentmisében a főpásztor arra biztatta a gyermekeket, köszönjék meg a nyár pihenését, mindazt a jót, amiben részük volt, majd, hangolódjanak a tanulásra, a közös munkára. „Fontos odaajánlani Istennek örömünket, Őneki, aki várja imáinkat, és szeretné látni szívünk örömét, lelkünk boldogságát. Ezzel dicsérjük Őt. Miután megköszönjük a vakáció minden örömét, szépségét, nézzük meg, milyen napi feladatok várnak ránk, hogyan kell igazodnunk az iskolai napirendhez, a számonkérésekhez. Nem mindig könnyű helytállni sem diáknak, sem a szülőnek, a fegyelem sokszor nehéz, de enélkül nincs tanulás és tudás. Az életben pedig ezek a dolgok segítik a haladást, az előbbre jutást.”

A megyés püspök végül a Szentlélek ajándékait kérte, hogy töltse be az iskola és óvoda közösségének minden tagját. „Hogy legyen jó a tanulás, a jóság is könnyen menjen, és ne legyen nehéz szorgalmasnak lenni, ezért imádkozni kell. De ne csak a teljesítés sikerét kérjük, ne csak a gondokat lássuk, hanem tanuljunk meg hálát adni mindennap felidézve, ami a napban jó volt. Legyen bennünk mindig annak az öröme, hogy Isten gyermekeként tudjuk egymást szeretni. Ezt vigyük az osztályközösség életébe, vigyük haza családjainkba, hogy megélhessük Isten közelségét, jóságát és szeretetét.” A főpásztor végül nemcsak bőséges sikereket kívánt mindenkinek, hanem azt és is kérte, hogy a diákok szívükben és lelkükben, belső értékeiben gazdagodjanak.

Csák Lajos igazgató ünnepi beszédében kiemelte, hogy a 25. tanévnyitó szentmise nemcsak a jubileum, hanem az iskolában folyó építkezés miatt is rendkívüli. Mint elmondta, a bővítési munkálatok elviselhető nehézségeket okoznak az intézmény életében, az iskola nevelőtestülete mindent megtesz azért, hogy az oktatás zavartalanul folyjon tovább. Szorgalmas munkával az idei tanévben is szeretnék elérni azokat az eredményeket, amelyeket eddig teljesítettek, és hűek maradva az iskola alapelveihez, okos, ügyes és kitartó fiatalokká szeretnék nevelni a növendékeket. Kérte a szülők támogatását is, hogy munkára és áldozatra is képes fiatalokká, majd munkahelyi közösségeikben is jól teljesítő, felelős erkölcsi személyiséggel és jó munkamorállal bíró felnőttekké válhassanak diákjaik.

Az ünnepi szentmise végén Csák Lajos igazgató megnyitotta a 2019/20-as tanévet, és minden pedagógusnak, diáknak és szülőnek eredményes évet kívánt.

Berta Kata
Fényképeket készítette Nagy Anikó

Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk