A Szent István emlékérem és díj átadása - beszámoló

2008. 08. 19.

 

díjazott

 

Ötödik alkalommal került sor a Szent István-díj és -emlékérem átadására Székesfehérváron augusztus 19-én, kedden 18 órakor. Az idei díjazott Tóth Mihály professzor, aki évtizedeket töltött a műszaki felsőoktatásban. Az elismerést minden évben olyan székesfehérvári személyiség kapja, aki sokat tett első királyunk életművének folytatásáért és ezért a város lakossága elé példaként állítható.

 

                     

 

                     

 

                     

 

A székesfehérvári Szent István Művelődési Házban tartott ünnepségen először a Tilinkó zenekar játszott, majd Béres Miklós olvasott fel részleteket Szent István Intelmeiből. Ezután Spányi Antal megyéspüspök mondta el bevezető gondolatait.

Nem elégedhetünk meg azzal, hogy szent királyunk alakját ünnepi beszédekkel, rendezvényekkel idézzük fel – fogalmazott a püspök. Arra kell törekednünk, hogy Szent István példáját újra teljes fényében felragyogtassuk, megismertessük a társadalommal, és olyan életpéldákat mutassunk fel, amelyek összhangban vannak a magyarságot 1000 esztendőn át fenntartó eszmékkel, értékekkel. A Szent István-i úton járó ember élete nem lehet más, mint a szolgálat: mások szolgálata, mások gazdagítása, nem önmagunké. Nem mindegy, hogy mit gondolunk múltunkról, és milyennek látjuk a jövőt, hiszen döntéseinkkel a jövőt formáljuk, alakítjuk utódaink számára – zárta gondolatait Spányi Antal, majd ismertette a kuratórium döntését.

2008-ban Tóth Mihály, egy olyan személy részesül ebben az elismerésben, aki a felsőoktatásban, a tudományos életben tevékenykedett, és a legmagasabb szinten teljesítette hivatását, és felelősen vállalta a közösség szolgálatát – e szavak után a megyéspüspök mint a kuratórium elnöke átadta a Szent István-díjat és -emlékérmet Tóth Mihálynak.

A díjazott elsősorban a digitális technika, a számítástudomány matematikai alapjai, az információ- és kódoláselmélet, illetve a kriptográfia terén fejtette ki kutatói tevékenységét. Aktív szerepet vállalt a székesfehérvári református egyházközségben, illetve több városi intézmény, szervezet életében, ezenkívül a Tanítvány Református Oktatási és Nevelési Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Ezután következett Bakonyi István, a Vörösmarty Társaság elnökének, a kuratórium tagjának laudációja, amely a Magyar Kurír Dokumentumok rovatában olvasható. A résztvevők ezután rövid videóösszeállítást tekinthettek meg Tóth Mihály életéről és munkásságáról, majd az ünnepség fogadással zárult.

Horánszky Anna/Magyar Kurír
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor

 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk