Adventi Nyitott Templom a belvárosban

2012. 12. 22. | 2012. 12. 06.

 

ikon

 

Ebben az évben három adventi szombaton december 8-án, 15-én és 22-én ismét megnyitjuk a belvárosi Szent Imre vagy más néven Barátok templomát 17 órától 19 óráig, hogy a vásár forgatagából behívjuk az embereket. Minden évben több lehetőséget kínálunk fel a betérőknek.

Lehet beszélgetni az ott szolgáló testvérekkel. Aki szeretne, az szentgyónást végezhet, de lehetőség van arra is, hogy egyszerűen beszélgessen akár egy pappal, akár egy hívő emberrel.

Az "imasaroknál" különféle kívánságokat, kéréseket, imaszándékokat írhatnak fel az emberek egy lapra, amit az oltárnál elhelyezett kosárba tehetnek. Ezekre a szándékokra mutatja be a szentmisét Előd atya advent utolsó vasárnapján a ciszterci templomban. Az "imasaroknál" arra is lehetőség van, hogy az emberek előre leírt imádságok szavaival forduljanak Istenhez. Ez főleg azoknak nagy segítség, akik nem tudják, hogyan imádkozzanak.

A betérők gyertyát kapnak, amelyet meggyújthatnak az oltárnál. Itt kihúzhatnak valamilyen szentírási idézetet, a lap hátulján pedig segítséget kapnak ahhoz, hogy az adventi időszakot, a karácsonyra készületet lelkileg is tudatosabban éljék meg, a karácsonyra ráhangolódjanak.

Mindig van szentségimádás az egyik mellékoltárnál: Istennel való ilyen kapcsolatunk megadja a "hátteret", a valódi alapot a templomban zajló eseményekhez.

Ebben az évben az "Adventi ösvény" nevű mellékoltárnál egy olyan társasjátékban vehetnek részt az érdeklődők, amiben ők maguk lépkednek. A mezőkön felhívjuk a figyelmet az adventi készülődés egy-egy fontos lépésére.

A Hit Évének jegyében az idén lesz egy "Hit sarok" is. Itt egy "hit-skálán" az emberek bejelölhetik, hogyan állnak a hittel, milyen az Istenhez való viszonyuk, milyen a Vele való kapcsolatuk.

Minden helyszínen vannak szolgáló testvérek, akiktől tájékoztatást lehet kérni, vagy akikkel beszélgetni lehet.

A nyitott templom célja, hogy minden ember lehetőséget találjon az elcsendesedésre, hogy olyan értékekre hívjuk fel a figyelmet, amelyek mellett hívőként is sokszor hajlamosak vagyunk elmenni a karácsonyi készület forgatagában.

Várjuk azok jelentkezését, akik szolgálatot tudnak vállalni az alkalmakon (30 839 2917).

Szeretettel várunk minden arra járót, lépjen be, akár pár percre, akár hosszabb időre, találjon rá a csendre, békére és nyugalomra, kapjon választ kérdéseire, és frissülten, derűsen tudjon továbblépni a mindennapokban.

Galambos Éva
a szervezők nevében


 

Korábbi évek beszámolói:

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk