Adventi Udvar a püspökségen - II. Adventi gyertyagyújtás - beszámoló

2015. 12. 05. | | 2015. 12. 05.

 

 

A második gyertya lángja is fellobbant az Adventi udvar koszorúján

2015.12.05. - Advent második szombatján is sokan látogattak el a székesfehérvári püspökség Adventi udvarába, hogy együtt éljék át a várakozás meghitt pillanatait, Jézus közelgő születésének napjára, karácsonyra.

Az udvar jótékonysági kézműves vásárában sok, karácsonyi ajándéknak szánt portéka fogyott el. Több éve vendége a Püspökségnek a százhalombattai Sérültekért Alapítvány műhelye, ahol kézműves foglalkozásokkal is segítik a sérültek fejlesztését. Az érdi Dr. Dizseri Tamás Rehabilitációs Központ munkatársai értelmi akadályozottsággal élő valamint halmozottan sérült gyermekek és fiatalok munkáit hozták el a jótékonysági vásárba. A tordasi Értelmi Fogyatékosok és Pszichiátriai Betegek bentlakásos otthonában is nagy hangsúlyt fektetnek a szociális foglalkoztatásra. Az Adventi udvarban főként kézműves textilmunkáikkal váltak közkedveltté. A székesfehérvári Szent Imre Iskolaház és a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ befogadottjai színes, kedves és finomságokat is felsorakoztató karácsonyi kínálattal készültek a vásárba.

Az ünnepi gyertyagyújtáson a bicskei Szent László iskolások Magyar Eleonóra hitoktató, Karácsonyi beszélgetés 2055-ben modern hangú jelenetét adták elő, a 2000 éves betlehemi történetről. Az iskola Cantate Domino kórusának diákjai hagyományos magyar karácsonyi énekekkel szerepeltek, amellyel közönséget is megénekeltették.

Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató advent 2. vasárnapjának evangéliumát olvasta fel, melyben Izaiás próféta Messiásra váró szavai hangzottak el. „Készítsetek utat a pusztában az Úrnak, egyengessétek Istenünk ösvényét a sivatagon át. Minden völgyet töltsetek fel, minden hegyet és halmot hordjatok el. Ami egyenetlen, váljék egyenessé, a hegyek ormai legyenek olyanok, akár a völgy. Akkor megnyilvánul majd az Úr dicsősége, és minden ember látni fogja.”

Spányi Antal püspök ünnepi gondolataiban Jézus Anyja, Mária alázatát, segítőkészségét és türelmét állította példaként, amikor felidézte idős rokonánál, Erzsébetnél tett látogatását, majd a Betlehembe vezető nehéz út történetet elevenítette fel. „Nem kell minden kritikus szót kimondanunk, viseljük el egymást türelemmel, szóljunk szeretettel. Így készítsünk utat a gyermek Jézusnak szívünkbe. A második gyertya lángja arra figyelmeztessen, hogy tudjunk másokkal jót tenni, és ha sokszor nehéz is, de tudjunk békében élni, békességet sugárzó emberekké válni.” - mondta a főpásztor.

Az ünnepség végén a zsúfolásig megtelt udvar színpadán, a megyés főpásztor közös imádsággal meggyújtotta a második gyertyát is az adventi udvar koszorúján.

BPK
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor

 


 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk