Adventi Udvar a püspökségen - II. Adventi gyertyagyújtás - beszámoló

2016. 12. 03. | | 2016. 12. 04.

 

 

 Nagyobb türelemmel és szeretettel élni - II. Adventi gyertyagyújtás a székesfehérvári püspökségen

2016.12.03. - Már ég a második gyertya a székesfehérvári püspökség adventi koszorúján. Folytatódtak az Adventi udvari rendezvények, amelynek keretében sokan érkeztek a jótékonysági és kézműves vásárra, az imádságos ünnepi gyertyagyújtásra. A gyermekek műsora és Spányi Antal megyés püspök gondolatai a közelgő ünnepre készítették a résztvevőket.

Elsősorban az adventi várakozásra, Jézus születésének készületére figyelve építették fel a Püspökség udvarát, ahol az ún. lelki úton a pásztorok és a Három királyok, már Betlehem felé tartanak. A legtöbb látogató bejárta ezt az utat, amelynek végén a szent család várta az érkezőket. Adventi társasjátékot kaptak ajándékba a családok, elvihető jókívánság kártyákat húzhattak, amely sokak számára személyes üzenetet hordozott. A gyönyörű díszbe öltözött udvar eddig is sokakat vonzott családi fotók készítésére. Idén a Püspökség munkatársai a gyertyagyújtás előtt képeket készítenek ajándékba mindazoknak, akik személyes üdvözlőlapokat szeretnének adni szeretteiknek.

Az adventi vásárt szervező Fehérvári Kézművesek Egyesülete idén is színvonalas, kizárólag zsűrizett iparművészeti tárgyakkal várja az igényes, egyedi ajándékra vágyókat. A megújult Püspöki udvarban még nagyobb térben, több lehetőség van válogatni az értékes portékák között. Folytatódik a hagyományos jótékonysági vásár is. A szeretettel készült ajándékok az egyházmegye területén működő fogyatékkal élőket, vagy csökkent munkaképességűeket foglalkoztató kézműves műhelyekből, gyermekvédelmi intézményekből érkeztek. Az ő jövőjüket támogatja az, aki a jótékonysági sátorban vásárol karácsonyi ajándékokat.

Kiemelt programja az Adventi udvarnak a szombat délután 4 órai ünnepi gyertyagyújtás. A Püspökség udvarán felállított színpadon Ugrits Tamás irodaigazgató köszöntötte azokat, akik a második gyertyagyújtására érkeztek. „Együtt imádkozni jöttünk össze, szívünket megnyitni és folytatni azt az utat, amelyet az elmúlt vasárnapon elkezdtünk, hogy Jézus születésének kegyelme töltse el majd családjainkat, adjon igaz békességet és szeretet.”

A vasárnapi evangéliumi részlet felolvasása után, a hagyományoknak megfelelően, az egyházmegye oktatási intézményeiből érkezett gyermekek műsorai teszik színesebbé az ünnepre várást. A Szent Margit Általános Iskola tanulói adventi karácsonyi versekkel, énekekkel érkeztek a szombati alkalomra. „Szálljatok le, szálljatok le karácsonyi angyalok! Zörgessetek máma este minden piciny ablakot! Palotába és kunyhóba nagy örömet vigyetek, boldogságos ünnepet!”- hangzott el műsorukban.

Spányi Antal megyés püspök adventi gondolatai életünk megújításáról szóltak. El kell döntenünk, mit is várunk a karácsonytól. A feladatokkal átszőtt napok után, néhány fényes, szép napot szeretnénk, amelyet ismét a szürkeség követ, vagy megragadjuk a lehetőségét, hogy Isten megváltoztassa egész életünket és széppé tegye kegyelmeivel. „Adventi elcsöndesedésünkben vegyük észre, Isten mire hív bennünket. Ő, aki elküldte a Megváltót, új életet akar nekünk ajándékozni. A következő héten, figyeljünk arra, miben kell megváltoznunk, hogyan tudnánk nagyobb türelemmel és szeretettel élni hozzátartozóink körében.” - buzdított a főpásztor. Majd az ünnepre érkezők közös imádságával kísérve meggyújtotta a második gyertyát, az adventi udvar koszorúján.

Advent második szombatján is több ezer látogató vágyott arra, hogy a Megváltó születésének ünnepére, meghittebben készüljön, imádságos lélekkel.

Berta Kata
Fényképet készítette dr. Berta Gábor

 


 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk