Adventi Udvar a püspökségen - II. Adventi gyertyagyújtás - beszámoló

2017. 12. 09. | | 2017. 12. 10.

 

 

A második adventi gyertya lángja elcsendesedésre hív bennünket – Folytatódtak az Adventi Udvar programjai a székesfehérvári püspökségen

2017. december 9-én, szombaton a Székesfehérvári Püspökség Adventi Udvara ismét jótékonysági és kézműves vásárral várta a betérőket a Püspöki Palota kertjébe. A délután 16 órakor kezdődő ünnepi gyertyagyújtáson a ráckevei Szent Imre Katolikus Általános Iskola tanulóinak adventi műsora és Spányi Antal megyés püspök köszöntője a nyitott szívű várakozásról szóltak.

A Püspökség Adventi Udvara évről évre helyet ad az adománygyűjtésnek is, amelyet a Karitász a hátrányos helyzetűek megsegítésére fordít. Az Egymillió csillag a szegényekért karitász akció mécseseit már jól ismerik az emberek Székesfehérváron. Idén is sokan támogatták rászorulókat a karitász sátorban kapható ajándékok vásárlásával. Nagy Lajosné, az egyházmegyei karitász igazgatója elmondta, hogy a karitász szeretetprogramja sok szegény emberen hatékonyan segíthet, szebbé teheti karácsonyukat, mindennapjaikban reményt nyújt az emberi szeretet és szolidaritás.

Ugrits Tamás pasztorális helynök köszöntőjében kiemelte, ebben az adventi időszakban fogadjuk el Jézus érkezését a maga egyszerűségében, szegénységében. Várjuk Őt, akinek az emberek iránti szeretete megnyitotta az örök életet számunkra. Felolvasta advent 2. vasárnapjának evangéliumát „Jézus Krisztus, Isten Fia evangéliumának kezdetéről, Mk.1.1.

A hagyományoknak megfelelően, az egyházmegye oktatási intézményeinek műsora teszi szebbé a gyertyagyújtások alkalmával az ünnepre várást. A ráckevei iskolások Szász Ottilia tanárnő felkészítésével „Az árva gyerekek és az angyalok” című meseátiratot adták elő.

Az adventi műsor után Spányi Antal püspök ünnepi köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy a közelgő ünnepre ne csak külsőleg, számos tevékenységgel készüljünk, hanem befelé fordulva, imában csendesítsük le a rohanós, zajos napok után a szívünket. Úgy várjuk, Jézus érkezését, ahogy az evangélium leírja Keresztelő Szent János várakozását. Ő ott tudott hagyni mindent, hogy találkozhasson a Messiással. „A második gyertya lángja világítsa be otthonainkat, és hirdesse, hogy a koszorú körül összegyűlve, elcsendesedve értjük meg advent lényegét. Imádságos gondolatok töltsék meg szívünket és lelkünket, hogy a rohanásból kilépve halljuk meg Isten szavát. Ebben a csöndben szülessen meg a szeretet és a béke bennünk, amit Isten rajtunk keresztül akar a világba vinni. Az adventi gyertya fénye így világítsa be életünk útját.” – hangzott el a főpásztor beszédében.

Spányi Antal püspök az ünnepség végén, az udvarba látogatók közös imádságával kísérve meggyújtotta a második gyertyát, az Adventi Udvar koszorúján.

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk