Adventi Udvar a püspökségen - III. Adventi gyertyagyújtás - beszámoló

2014. 12. 13. | | frissítve 2014. 12. 15.

 

 

Közeleg karácsony ünnepe
Az öröm gyertyája is ég már az Adventi udvarban

A közelgő ünnepre készülve a székesfehérvári püspökség Adventi Udvarában a tatabányai Szent Margit Iskola diákjai adtak adventi műsort, amelyben hagyományos karácsonyi énekekkel, versekkel ünnepváró gondolatokkal teremtettek meghitt hangulatot a látogatóknak.

Ugrits Tamás irodaigazgató az ünnepi színpadon az Öröm vasárnapjához kapcsolódóan János evangéliumából olvasott fel, amely Keresztelő Szent Jánosról elmondta: „Tanúskodni jött, hogy tanúskodjék a világosságról, s mindenki higgyen általa. Nem ő volt a világosság, csak tanúságot kellett tennie a világosságról.”

Ezt követően Spányi Antal megyés püspök elmélkedésében az evangéliumhoz kapcsolódva Keresztelő Szent Jánosról beszélt. „Ő ma is arra hív minket, szakítsunk azokkal a bűnökkel, amelyek a múltunkat terhelik és szülessünk újjá ebben a Messiásváró időszakban. A sötétlila gyertyák komorsága megszűnik és a rózsaszín vidámsága jelzi, közeleg az öröm ünnepe. Az öröm vasárnapján azt üzeni az Egyház, Isten szeret bennünket, megbocsátja bűneinket és jelen van az életünkben.” – mondta a főpásztor majd hozzátette: „Ne a nagy dolgokban, a különleges eseményekben keressük Jézust, hanem fedezzük fel Isten szeretetét azokban az apró gesztusokban, amit a mindennapokban tapasztalunk. Az öröm gyertyája azt üzeni nekünk, úgy éljük tovább az életünket, hogy Isten helyet találhasson örvendező szívünkben.”

Az ünnepség végén a hívek imádságával kísérve a megyésfőpásztor meggyújtotta az Adventi Udvar koszorúján a harmadik gyertyát. Sokan maradtak ezután is az Udvarban, hogy meglátogassák a Királyok Útját, hogy a családok sátrában átvegyék az ajándékokat, vagy támogassák a Karitász Egymillió Csillag a szegényekért szolidaritási akcióját. Sokan vásároltak jótékonysági céllal kézműves tárgyakat, amelyeket csökkent munkaképességűek készítettek. De gazdag kínálattal várták az érdeklődőket a Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagjai is.

A fehérváriak körében népszerű Adventi Udvarban valamennyi korosztály, találhatott kedvére való míves ajándékot, amelyet örömmel adhat át szeretteinek. Természetesen nemcsak ajándékokkal, hanem karácsonyváró élményekkel, gondolatokkal, térhettek haza azok, akik ellátogattak a gyertyagyújtás ünnepére.

BPK
Fényképet készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 


 

2014. december 13. szombat
16.00 III. ADVENTI GYERTYAGYÚJTÁS
A Szent Margit Általános Iskola tanulóinak adventi műsora
Adventi gondolatok: Spányi Antal megyés püspök

 


 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk