Adventi Udvar a püspökségen - III. Adventi gyertyagyújtás - beszámoló

2016. 12. 10. | | 2016. 12. 11.

 

 

Nincs már messze az Úr - Az Egymillió csillag - Székesfehérváron az Adventi Udvarban

2016.12.10. - A harmadik adventi gyertya lángja gyújtotta meg az Egymillió csillag a szegényekért karitász akciót jelképező mécseseket Székesfehérváron. A Püspökség Adventi Udvarában az ünnepi gyertyagyújtáson Spányi Antal püspök, a Karitász elnöke adventi gondolatai mellett Nagy Lajosné, az egyházmegyei karitász igazgatója hívta fel a figyelmet az adománygyűjtésre.

A tatabánya-bánhidai Szent Erzsébet óvodások kedves betlehemes műsorával kezdődött az Adventi Udvari ünnepi gyertyagyújtás Székesfehérváron. A gyermekek mécseseket gyújtottak és énekeltek a „karácsonyi angyaloknak”, azoknak a támogatóknak, akik segítenek rászoruló embertársaikon. Utolsó előtti állomásához érkezett ugyanis a karitász Egymillió csillag adománygyűjtő akciója.

Ugrits Tamás irodaigazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy a karitász szeretetprogramja sok szegény emberen hatékonyan segíthet, szebbé teheti karácsonyukat. A nélkülözés mindennapjaiban reményt nyújt az emberi szeretet és a szolidaritás.

Nagy Lajosné Krisztina az egyházmegyei karitász igazgatója elmondta, hogy az Egymillió csillag feliratú gyertyákért felajánlott adományokból összegyűlt pénzt, a Karitász a hátrányos helyzetűek megsegítésére fordítja. „A szükség közelről látszik, így mindig gondosan felderítjük a nehézségek hátterét, és abban igyekszünk segíteni, ami a hozzánk fordulónak a lehető legteljesebb megoldást jelentheti.”

Advent harmadik vasárnapja evangéliumi részletének felolvasása után Spányi Antal megyés püspök elmélkedése az öröm gyertyájának jelentőségéről szólt. „ A sokasodó gyertyák lángjának fénye már oszlatja a sötétséget és mutatja az irányt, amelyet követnünk kell, hogy Krisztus eljöjjön hozzánk, megérkezzék életünkbe. Megszabadítson bűneinktől és meggyógyítsa sebzettségünket szívünkben és körülöttünk is.” - fogalmazott beszédében a püspök, majd hozzátette. ”Teremtsünk csendet magunkban, mert csak a befelé forduló ember képes meghallani Isten szavát, megérteni élete célját. Elérkeztünk a harmadik héthez, amelyen gondoljuk végig az életünket, bánjuk meg, amit rosszul tettünk, gyógyuljunk és gyógyítsunk szeretetünkkel másokat. Így kezdődjön el bennünk az az öröm, amire régóta várunk.”

Nincs már messze az Úr - énekelték a gyermekek az ünnepség végén, miközben a főpásztor meggyújtotta a koszorún a harmadik gyertyát. Ezen a hétvégén az öröm gyertyája mellett a szolidaritás gyertyái is égtek az Adventi Udvarban, csatlakozva a Karitász figyelemfelhívó akciójához. Arra szólították fel az arra járókat, gyújtsanak egy gyertyát karácsonykor a szegényekért, - otthon, esetleg a karácsonyfa alatt a családjuk körében, - és gondoljanak azokra, akik nálunk rosszabb helyzetben élnek és szerényebb keretek között tudnak ünnepelni.

Berta Kata
Fényképet készítette Lakata Pál
Videó Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk