Adventi Udvar a püspökségen - IV. Adventi gyertyagyújtás - beszámoló

2016. 12. 17. | | 2016. 12. 19.

 

 

A negyedik gyertya fénye teljessé teszi advent ragyogását - Bezárulnak az Adventi Udvari rendezvények a Székesfehérvári Püspökségen

2016.12.17. - A végéhez érkeztek a Székesfehérvári Püspökség adventi programjai. Idén 11. alkalommal nyitotta meg Spányi Antal püspök a Palota kapuit, hogy a város polgárai együtt készüljenek a Messiás érkezésére. Az imádságos gyertyagyújtások, a színvonalas vásárok, a jótékonysági akciók, az ajándékba kapott adventi gondolatok, karácsony igaz ajándékára hívták fel a figyelmet. Isten végtelen szeretetével eljött a Földre, hogy békét és örömet hozzon az emberiségnek.

A megajándékozott ember örömével akarunk másoknak örömet szerezni, Isten karácsonyi ajándéka, hogy mi az Ő szeretetét adhatjuk tovább. - mondta el Ugrits Tamás irodaigazgató az Adventi Udvar rendezvényeiről. Az ünnepi gyertyagyújtáson, ismét a gyerekeké volt a főszerep. A Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói hagyományos betlehemes összeállítást hoztak az udvar színpadára. Olykor humoros és élvezetes játékuk valóban megnyitotta a szíveket Jézus Krisztus születésének ünnepére.

Spányi Antal püspök a zsúfolásig megtelt udvarban a város polgármesterét, a város vezetőit is köszöntötte. „Adventet járó zarándoktestvéreinek” nevezte, mindazokat, akik elfogadták a Püspökség imádságos készületét. Advent útját a gyertyák fénye világítja be. - mondta a főpásztor. Fényével hirdeti, hogy a közel van már a Messiás. „A 4. gyertya fényével teljessé teszi advent ragyogását és fölkészít bennünk az ünnep szépségére. Ha megértettük azt az utat, amelyet adventben kellett lélekben bejárnunk, akkor egy kicsit újjászülettünk mindnyájan. Csöndet teremtettünk magunkba és hallgattunk lelkiismeretünk szavára, figyeltünk lelkünkben az Isten hangjára. És Isten megmondta mit kell tennünk, megtaláltuk az embereinket, akikre figyelnünk kell, akiket szeretnünk kell, akiknek meg kell bocsátanunk, akik felé jónak kell lennünk. A bűnbánattal nemcsak a magunk szívét, hanem mindenki szívét gyógyítottuk. A sebek begyógyultak, és szívünk alkalmassá vált arra, hogy Isten örömét és közelségét befogadjuk. A negyedik gyertya lángja arra szólít most, hogy a hozzánk közel lévő Urat fedezzük fel újra a szívünkben, a másik emberben, a világban, az örömben és a nehézségben is, bárhol vagyunk és bármi is történjék velünk. Próbáljuk meg elhatározni, hogy ezután mindig keresni fogjuk az Istent, Vele akarjunk élni. Az Ő közelségét mutassuk meg, és a Tőle kapott szeretetet osszuk meg másokkal is. Így tegyük újjá, szebbé, szentebbé, jobbá, a világot. Akkor nemcsak a karácsony napja lesz békességes, örvendetes és fényes, hanem hitben megélt, és reményben szilárd lesz az egész életünk. Találjunk rá az Ő szeretetére karácsonykor és életünk minden napján.”

Idén is lehetett ingyenes karácsonyi jókívánságokat küldeni barátoknak, hozzátartozóknak a székesfehérvári Püspöki Palota homlokzatán, az Egyházmegyei Múzeum szervezésében. Advent negyedik vasárnapján Spányi Antal megyés püspök és Cser-Palkovics András polgármester fényüzenetével kezdődött a látványos vetítés a Palota bejárata felett, amelyet a fehérvári polgárok üzenetei követtek. Az adventi udvar kapujának december 22-i, esti zárása után a fényüzenetek december 31-ig folytatódnak, amelyek Isten irgalmas szeretetét hirdetik minden este a Püspökség homlokzatán.  

Berta Kata
Fényképet készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk