Adventi Udvar a püspökségen - megnyitás I. Adventi gyertyagyújtás - beszámoló

2016. 11. 26. | | 2016. 11. 26.

 

 

A várakozás megszentelése - Elindult a Tárjátok ki szíveteket adománygyűjtő akció Székesfehérváron

2016.11.26. - Megnyitotta kapuit a Székesfehérvári Püspökség advent szent időszakában. Spányi Antal megyés püspök, karitász elnök az Adventi Udvari rendezvények keretében indította útjára a Katolikus Karitász országos adománygyűjtő akcióját a Tárjátok ki szíveteket, segélyprogramot.

Az ünnepség a Főtéren kezdődött, ahol a Prohászka Ottokár Gimnázium tanulói egy jelenettel hívták fel a figyelmet a Karitász adományvonalát hirdető óriásplakátra. Majd a Püspökség ünnepi díszbe öltözött udvarán folytatódott a megnyitó, ahol az Adventi udvari imádságos gyertyagyújtáson, a diákok műsora varázsolt igazi karácsonyváró hangulatot. „Advent a várakozás megszentelése. Rokona annak a gyönyörű gondolatnak, hogy meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk.” - hangzottak el Pilinszky János költő sorai a fiatalok műsorában.

„A karácsony a kis Jézus születésének megünneplése, az örömhír továbbadása, meghitt együttlétben. Az ünnepi asztal, az ajándékozás, a családi szokások és a békés hangulat hozzátartozik az ünnephez. Sok család számára azonban a körülmények, az anyagi nehézségek, a családi viszonyok, a nélkülözés megnehezíti, sokszor ellehetetleníti a karácsony igazi örömének megélését. Ami nekünk a karácsonyi asztalra kerül, számukra csak távoli vágy, ami nekünk egy hétköznapi bevásárló lista, nekik a karácsonyi kívánságuk, ami nekünk elképzelhetetlen tragédia, nekik a hétköznapjaik.” - emelte ki megnyitó beszédében a karitász püspök elnöke.  

Écsy Gábor atya, a Katolikus Karitász igazgatója elmondta, minden évben meghirdetik az adventi adománygyűjtést. A nyitott tenyérben tartott hóból formált szív szimbóluma annak, hogy kezünkben van a lehetősége a segítségnyújtásnak. „Az országos akcióhoz több módon is be lehet kapcsolódni, advent első hétvégéjétől egészen a karácsonyig tartó időszakban. A 1356-os adományvonalon hívásonként 500 forinttal, csekkes befizetéssel, banki átutalással bármilyen összeggel hozzá lehet járulni a karácsonyi segélyprogramokhoz és a karitász évközi munkájához. Az egyházmegyei Karitász központokon és a meghirdetett gyűjtőpontokon keresztül tárgyi vagy pénzadományokkal is lehetőség nyílik a rászorultak támogatására. - tájékoztatott Écsy Gábor atya.

Az adventi udvari ünnepi gyertyagyújtás ezután a hagyományos módon folytatódott. Spányi Antal püspök adventi gondolataiban azt hangsúlyozta: „Karácsony Isten Fiának, Jézus Krisztusnak a Földre érkezéséről szól, amely nemcsak egy napot szeretne megváltoztatni, hanem egész életünket. A betlehemi gyermek azt akarja, hogy békességben, szeretetben, hitben és reményben éljünk, hogy már itt földön a mennyország valóságába léphessünk be.”

Az ünnepség végén az Adventi Udvar koszorúján az első gyertyát a főpásztor a több száz jelenlevővel együtt imádkozva gyújtotta meg. Megáldotta a családok gyertyáit, és az adventi koszorúkat, hogy a világító gyertyák számának növekedése vigyen az otthonokba növekvő fényt, melyet Isten adott Jézusban, az Őrá várakozóknak.

Berta Kata
Fényképet készítette Gersztheimer Zsolt
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk