Adventi Udvar a püspökségen IV. Adventi gyertyagyújtás - beszámoló

2012. 12. 22. | | 2012. 12. 22.

 

 ünnepi készület az udvarban

 

A székesfehérvári püspökség adventi udvarába a negyedik gyertya ünnepélyes meggyújtásakor a fehérvári Boldog Gizella Óvoda óvódásai adtak karácsonyi műsort. Felelevenítették a betlehemezés és a karácsonyi almaevés régi hagyományát, miszerint szenteste egy almát annyi gerezdre vágtak, ahányan voltak a családban, s annak reményében vették magukhoz, hogy majd következő karácsonykor ugyanúgy együtt ünnepelhetnek.

A gyermekek játéka után Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató Lukács evangéliumából az egyik legnépszerűbb és legszebb bibliai történetet, Mária és Erzsébet találkozását idézte. Megköszönte a zsúfolásig megtelt udvar minden látogatójának, hogy ilyen sokan a városból hétről-hétre együtt ünnepeltek, készültek lelkileg a Püspökség 2012-es adventi rendezvényein Jézus születésének ünnepnapjára, karácsonyra.

A köszöntő után Spányi Antal megyés püspök adventi gondolatai a reményről, az öröm idejéről szóltak. Az advent befejeződött, a napok azonban elkezdenek hosszabbodni, ha nem is vesszük észre érzékeinkkel, elérkezett az idő az ünneplésre, amit kicsik és nagyok nagyon vártak - mondta a püspök. Eljött a karácsony, Jézus születésének ünnepe, amikor földre szállt az Isten, testet öltött. A második isteni személy miértünk emberré lett. Mindenben hasonló lett hozzánk a bűnt kivéve. Eljött az Isten, hogy megvalósulhasson, amit sok a nemzedéken keresztül vártak, hogy velünk legyen.  A gyermekek története is bemutatta, vannak jó emberek, akik egymásra figyelnek, egymásnak örömet akarnak szerezni, Isten áldása fakad életükből. Ha szegények is, van békességük, örömük, mert szívük gazdagságával gazdagítanak másokat is – emelte ki beszédében a püspök. Vannak azonban olyanok, akiknek az Isten közelsége semmit sem jelent, önmaguk akaratát keresik, az anyagiak fontosabbak emberi kapcsolataiknál. Nekik nem ad boldogságot karácsony öröme. Beszéde végén arra bíztatott a főpásztor, hogy vizsgáljuk meg magunkat, mi melyik oldalon állunk, be tudjuk-e fogadni az Isten érkezését bűnbánattal, megújult szívvel, gondolkodással, cselekvéssel. Minden rosszat, minden ellenségeskedést számoljunk fel a szívünkben, hogy amit Isten nekünk adni akar ma, azt elfogadhassuk. Törekedjünk szeretetben és örömben élni, hisz velünk az Isten, jelenlétét hirdesse az adventi koszorú negyedik gyertyalángja! Karácsony szent estéjén a Szent Család története mutassa meg nekünk, mint egykor a pásztoroknak, hogy beteljesedett az idő!

BPK
Fényképet készítette dr. Berta Gábor

 

Plakát letöltése: 2012advent_plakat.pdf (176 kB)

Leporelló letöltése:  2012advent_leporello.pdf(1.4 MB)

 


 

Az Adventi Udvar szombatonként és vasárnaponként 10.00-19.00 óráig, december 17-től 21-ig hétköznap 12.00-18.00 óráig várja a látogatókat kézműves- és jótékonysági vásárral. 

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk