Az egyházmegyei Biblia-év zárása - beszámoló

2009. 01. 17. |

 

„Hiszem, hogy nem csak olvastuk, hanem befogadtunk üzenetét, és életünk jobbá lett a Biblia olvasása által.” – mondta Spányi Antal székesfehérvári püspök homíliájában a keresztény egyházak által tavaly közösen meghirdetett Biblia Évéről. A főpásztor a Szentírás évét záró ünnepségen megemlékezett az egyházmegyében történt eseményekről, közösen adva hálát értük Takács Nándor nyugalmazott püspökkel, az egyházmegye papságával és a nagyszámú hívő sereggel. 

A megyés püspök elmondta: olyan programokat szerveztek a székesfehérvári egyházmegyében is, melyek igyekeztek mindenkit elérni, megszólítani. Személyes meghívást kaptak a különböző programokra, feladatokra az egyházmegye templomi közösségei, az egyházmegye papsága, a családok, a közösségek, a lelkipásztori kisegítők, a katolikus iskolák, a pedagógusok, a tanuló ifjúság, a fiatalok, a betegség keresztjét hordozók, a szenvedést viselők. A Biblia Évében még többen olvasták rendszeresen és tanulmányozták a Szentírást. Sokan megerősödhettek abban, hogy a Biblia a szent hagyománnyal együtt hitünk forrása és olyan erőforrás is, ami a mindennapok zűrzavarában biztos eligazítást ad, vigasztalást és reményt nyújt az élet nehézségeiben. Ez a könyv az egység munkálója, mert Jézushoz közel vezet minket, egyben olyan ránk bízott kincs, isteni kinyilatkoztatás, melyet meg kell osztanunk, meg kell ismertetnünk minden emberrel. Megszentel bennünket, de megszenteli a világot is.

Ugrits Tamás irodaigazgató a főpásztor nevében is megköszönte a papságnak, az egyházközségekben szervezett Bibliával kapcsolatos programokat, valamint a központi rendezvényeken való nagyszámú jelenlétet. Megköszönte a Püspökség munkatársainak és családtagjainak, a rendezvények szervezésében végzett áldozatos munkáját. Köszönetet mondott Dr. Berta Gábornak, aki tehetségét és szabadidejét felajánlva évről-évre végigkíséri a Püspökség munkáját és színvonalas fotókat készít az egyházmegye honlapja és magazinja számára.

A fotókból képes beszámoló készült a Biblia Éve központi rendezvényeiről, amit a szentmise végén megtekinthettek a jelenlevők és visszaemlékezhettek a programokra. Így a közös megnyitóra, amelyen a Bibliát ünnepélyesen elhelyezték a Székesegyházban, a templomokban. Az ökumenikus imahét rendezvényeire, Urunk bemutatása – Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepére, a Lourdes-i jelenések 150. évfordulójára, a Szentírás Napja- Ifjúsági Találkozóra, a Biblikus Konferenciára, amelyen nagyszámú érdeklődő előtt elismert hittudósok, vallástörténészek, egyházi személyiségek előadásai hangoztak el. Az Áldozócsütörtöki közös szentségimádásra valamint a nagysikerű Egyházmegyei Napra, amelyen idén 4 ezren vettek részt. Ezen a színes programokkal gazdagon felépített napon a főpásztor megáldotta a családi Bibliákat is. Felidézték a szellemi és lelki feltöltődést nyújtó színvonalas és változatos Bibliai Találkozás kiállítás rendezvényeit is, amelyet több mint 9 ezren látogattak meg. Nagy visszhangra talált az Ünnepélyes Bibliaosztás: Szent István ország felajánlásának évfordulóján a megyés püspök, egy-egy ún. Aranybibliával ajándékozta meg a várost és a megyét irányító hivatalokat. Bibliát kapott ajándékba Székesfehérvár 54 iskolája és 12 közművelődési intézménye, valamint a megye közoktatási és közművelődési intézményei. A Látónap sikerét mutatta, hogy a Spányi Antal püspök által meghirdetett Prohászka Imaszövetségnek is mára több ezer tagja lett. Az imaszövetségben világiak és lelkipásztorok együtt és folyamatosan kérik Istent imában papi hivatásokért. A tavalyi Egyházmegyei Ifjúsági zarándoklaton a Biblia Évével és a Szentatya által meghirdetetett Szent Pál Évével összhangban a fiatalok Pál missziós útját elevenítették fel. A bemutató végén az egyházmegyei Szentföldi zarándoklatról hangzott el néhány gondolat, amelyen a zarándokok felkeresték azokat a helyeket, ahol az Üdvözítő járt, tanított, csodákat tett.
 
Az ünnepséget Spányi Antal püspök a következőkkel zárta: „Hivatalosan véget ért egy ünnepélyes esztendő. De nem ér véget a keresztény ember kapcsolata Istennek írásba foglalt szavával. Legyen ezután is mindennapi lelki olvasmányunk a Szentírás, legyen eligazítónk a mindennapokban és legyen vigaszunk, erőnk minden dolgunkban. Akkor ennek az esztendőnek gyümölcsei, lelki ajándékai megmaradnak, nem emlékké válnak, hanem Isten örök országa felé segítő erő lesz egész életünkben.

 

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor


Képtár


< 2023. január >
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

 

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk