Az ezeréves Fejér Megye - a Fejér Megyei Önkormányzat ünnepi közgyűlése - beszámoló

2009. 08. 14.

 

A Megyeháza Dísztermében tartották az ezer éves Fejér Megye millenniumi közgyűlését, amelyen részt vettek a Fejér Megyei Közgyűlés jelenlegi és korábbi tagjai, tisztségviselői, intézményvezetői, Fejér megye díszpolgárai, a megye országgyűlési képviselői és polgármesterei, a megyei jogú városok küldöttei és nem utolsó sorban a történelmi egyházak képviselői.

 

Forrás: www.szikm.hu


 

A megye fennállásának ezer éve előtt tisztelgő beszédek sorát Spányi Antal székesfehérvári püspök kezdte. Ünnepi beszédet mondott dr. Balogh Ibolya asszony, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.

Fejér Megye Közgyűlése 2007 szeptemberében döntött arról, hogy a Megyeháza Díszterméből még hiányzó, a megye két főispánját ábrázoló festményt a millenniumi ünnepségre helyreállíttatja, és ismét elhelyezi korábbi helyén. Az ünnepségen L. Simon László a Fejér Megyei Közgyűlés Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke adta át a restaurált festményeket.

 

                     

 

                     

 

Végezetül a VÁR című irodalmi folyóirat szerkesztősége által meghirdetett "Fehérvár! Téged köszöntsön énekem!" versírói pályázat díjkiosztására került sor. A pályázatra határainkon innen és túl neves, és amatőr íróktól összesen 136 irodalmi alkotás érkezett, amelyeket Ács Margit író, irodalomtörténész; Jelenits István, tanár, irodalomtörténész; Szakolczay Lajos irodalomkritikus, Román Károly tanár zsűrizett. A díjakat Spányi Antal megyéspüspök, mint a pályázat fővédnöke adta át.

Szokolai Sándor Kossuth-díjas zeneszerző a megzenésíthető vers különdíjra tartotta érdemesnek Zsirai László: Hálatáblák című alkotását; a Vörösmarty Társaság különdíját  Marafkó László: A szó című alkotása nyerte el. A határon túli magyar irodalom különdíját Bata János: Melléd ülnék című verse érdemelte ki. A pályázat bíráló bizottsága a harmadik díjat megosztva adta ki Sohár András: Nyughatatlan lángok, László Zsolt: Nem leszel világok árvája, és Nagy Ágnes: Fellegek titkairól… című alkotására. A második díjat megosztva Hétvári Andrea: Sic itur ad astra, és  Oláh András: Bordal helyett című alkotása kapta.  A pályázat bíráló bizottsága első díjjal jutalmazta megosztva Gál Sándor: Romkert és Sz. Gábor Ágnes: Promenád című alkotását. Az elismeréseket azért az ünnepi közgyűlésen adtak át, hogy ezzel is kifejezésre juttassák a megye és megyeszékhely közös örökségét, és egymástól elválaszthatatlan jelen életét.

Az ünnepségen a Vörösmarty Színház művészei, Incze Ildikó, Kelemen István és Kozári Ferenc, az irodalom segítségével idézték fel a megye ezer éves múltját. A műsort Bakonyi István irodalomtörténész szerkesztette.

Az rendezvény ünnepi hangulatához Drahos Béla Liszt-díjas fuvolaművész, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vezetőjének, Szilágyi Zsuzsanna az Alba Regia Szimfonikus Zenekar fuvolistájának, valamint Drahos Rebeka, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatójának csodálatos játéka is hozzájárult.

- BPK -
Fényképek: Róth Péter - Fejér Megyei Önkormányzat

 


 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk