Az öreghegyi Magyarok Nagyasszonya templom búcsúja - beszámoló

2014. 10. 08. | | 2014. 10. 09.

 „Egy ezredévért kell hálásnak lennünk Máriának”

A fehérvári Magyarok Nagyasszonya plébániatemplom  búcsúünnepén Spányi Antal megyés püspök tartott szentmisét a város papjaival.

Tornyai Gábor plébános köszöntötte a főpásztort és a híveket. Elmondta, hogy az egyházközség tagjai az alapítók szándéka szerint folytatják a templom védőszentjének, Magyarok Nagyasszonyának tiszteletét, imádságban gyakran kérik közbenjárását nemzetünk jelenéért, jövőjéért.

A megyés püspököt a hívek közössége nevében az egyházközség nagy családjának tagjaként köszöntötte a képviselőtestület elnöke Dr. Szarvas József.

Spányi Antal püspök megköszönte, hogy az öreghegyi templomba - mint ahogy város többi templomába - „hazajárhat” ünnepelni, hogy a város vezetősége is megtiszteli jelenlétével a jeles napokat, Magyarok Nagyasszonyának napját is.

Beszédében kiemelte: egy ezredévért kell hálásnak lennünk Máriának. Kevés nemzet mondhatja el magáról, hogy ilyen pártfogója van, aki a történelem viharaiban is megtartotta népünket. Miért választotta Szent István éppen a Szűzanyát, az ország védelmezőjéül? – tette fel a kérdést a megyés püspök. „Mert megértette, hogyha a szenvedő Krisztusra tekint, Mária ott áll a kereszt alatt Ő, aki mindannyiunk Anyja lett. A Szűzanya élete során mindvégig Isten jelenlétében élt, anyai szeretettel fordul ma is az emberekhez az Égben.” – mondta a főpásztor majd hozzátette: „Szent István példát mutatott nekünk azzal, hogy fia halálakor, amikor minden reménye elveszett az ország jövőjét illetően, Mária anyai szeretetébe bízta a magyarokat. Tudta, hogy Ő Krisztushoz vezeti népünket. Fontos tehát, hogy a Magyarok Nagyasszonya ünnepére büszkék, legyünk, de egyben felelősek is, hogy ez a nap soha ne veszítse el jelentőségét.”

A szentmisében a hívek hálát adtak Máriának az egyházközség életéért, a számos plébániai közösségért, eseményért majd az ünnep közösségi házban folytatódott.

BPK
Fényképeket készítette Somogyi Tamás

Videó: Somogyi Tamás és BPK

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk