Bérmálás: Pilisvörösvár - beszámoló

2024. 05. 12. | | 2024. 05. 13.

 

 

 

Bérmálás és köszönet a 33 éves karitászmunkáért Pilisvörösváron

2024.05.12. Spányi Antal megyés püspök Pilisvörösváron a Nagyboldogasszony Plébániatemplomban a bérmálás szentségében részesítette a fiatalokat és megköszönte a helyi karitász elnöki tisztségét átadó Szauerné Fetter Teréziának áldozatos munkáját. Az eseményről Mátrahegyi Erzsébet új karitász elnök írt beszámolót, amit az alábbiakban közlünk.

Az elesettek támogatása Jézus Krisztus példáját követve már az őskeresztény egyházközségek életének is szerves része volt, különböző szerveződési szinten, más-más hangsúllyal az egész világon, így hazánkban is. Az egyházi szeretetszolgálati formákat összefogó, szervezett karitász Magyarországon Prohászka Ottokár sürgetésére jött létre a XX. század elején. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megbízásából a rendszerváltás után dr. Frank Miklós hazánkban újjászervezte a karitászt, amely azonnal bekapcsolódott a nemzetközi karitász világhálózatba (Caritas International) és 1991. június 14. óta működik egyházi jogi személyként bejegyezve.

A Katolikus Karitász - Caritas Hungarica védőszentje Szent Erzsébet, elnöke Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, aki a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgatója is. Püspök Atya május 12-én Pilisvörösváron a Nagyboldogasszony Plébániatemplomban a bérmálás szentségében részesített 44 pilisvörösvári és 6 pilisszántói gyereket, 2 solymári és 1 pilisszentiváni felnőttet. Köszönet hitoktatóknak - Komáromi Hajnalka, Laczi Tímea és Szaturi György - egész éves munkájukért, a bérmálkozók felkészítéséért.

A szentmise végén Balla Sándor plébános, majd főtisztelendő Spányi Antal megyés püspök méltatta és megköszönte a helyi karitász elnöki tisztségét átadó Szauerné Fetter Teréziának, akit sokan Szent Benedek rendi Blandina nővérként ismerünk a 35 évi kiemelkedő, példás, önzetlen, önkéntes munkáját, kiemelte szerénységét, megbízhatóságát.

A Pilisvörösvári Karitász alakuló ülése 1991. február 6-án volt, és azóta, több mint 33 éven át Szauerné Fetter Terézia volt az elnöke, az ő vezetésével működik a szervezet, mely nemtől, kortól és felekezeti hovatartozástól függetlenül segíti a rászorulókat, bajba jutottakat, betegeket szociális és lelki szükségleteikben egyaránt.

Ezúton szeretném megköszönni a bizalmat, továbbra is számítok Terike tapasztalataira, támogatására, igyekszem méltó utódja lenni. Munkámban számíthatok Püspök Atya és a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász támogatására, Balla Sándor plébánosunk útmutatásaira, a helyi karitász-tagok segítségére, és támogatóinkra is. Kérem a Jóisten áldását a rászorulók érdekében végzett munkánkra!

Mátrahegyi Erzsébet
a pilisvörösvári karitász elnöke
Fényképeket készítette Völgyi Hajnalka

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk