Betegek világnapja

2020. 02. 11. | | 2019. 12. 06.

 

 

 

2020. február 11. - 17.00 órakor Spányi Antal megyés püspök a Szent Imre templomban koncelebrált szentmisét mutat be a város papságával, amelynek keretében kiszolgáltatja a betegek kenetének szentségét.

 

"Az Egyház soha nem tekintette tehernek a betegeket, szenvedőket, hanem - ahogy Szent Lőrinc vértanú nevezte őket - ők lelki kincsnek, az Egyház kincsei. Nem is lehet ez másként, hiszen Jézus is lehajolt a beteghez, embere lett a Beteszda fürdőnél lévő magára hagyottnak, Pál számára - és sok szent pap számára - megélt valóság a szenvedőkkel való egység: "Ki szenved, hogy ne égnék vele?"  Az Egyház a betegekben Krisztusnak akar szolgálni.

Részlet a 2010-es beszámolóból


A beteg hívek mellett megemlékeznek mindazokról az orvosokról, nővérekről, betegápolókról, akik önzetlen szolgálatukkal enyhítik a szenvedők fájdalmait. A „kereszthordozás tanúságtétele” elnevezésű esemény a székesfehérvári egyházmegye kiemelt eseménye.

1993-tól II. János Pál kezdeményezésére február 11-e a Betegek Világnapja annak emlékére, hogy Lourdes-ban 1858. február 11-én jelent meg a Szűzanya Soubirous Bernadett 14 éves francia lánynak, majd február 15-én a sziklabarlangban csodatevő forrás fakadt. Lourdes-ban a zarándokok száma évente több mint félmillió és a jelenéstől eltelt időszakban történt, természetes módon meg nem magyarázható gyógyulások száma is több ezerre tehető. A Betegek világnapjának célja, hogy "Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését." Ezen a napon kérjük a "Betegek gyógyítóját", hogy testi és lelki bajainkból a kegyelem kiemeljen és segítsen.

 


 

Ferenc pápa üzenete a betegek 28. világnapjára:  betegekvilagnapja2020.pdf (128 kB) 

Imádság a betegekért:  1302betegek_imaja.pdf (71 kB)

 


 

"Kérem, hogy az idősek, betegek vegyék fel a betegek szentségét február 11-én, a lourdesi Mária ünnepén, hogy e szentség kegyelmével megerősödve tudják keresztjeiket hordozni. Kérem a magányosokat, azokat, akik sok szenvedést hordoznak, hogy azok felajánlásával, imádságaikkal, hittel segítsék családjainkat és a családi életre készülőket."

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk