Betegek világnapja - beszámoló

2020. 02. 11. | | 2020. 02. 12.

 

 

A szenvedésben Égi Anyánk szeretetébe kapaszkodunk – A Betegek világnapján Székesfehérváron

2020.02.11. – „Próbáljuk meg egyre inkább befogadni életünkbe azt az igazságot, hogy a szenvedésben és mindenféle próbatételben Istennel tudunk találkozni” – hangsúlyozta Spányi Antal megyés püspök azon a napon, amikor az Egyház 28. alkalommal hirdette meg a betegekért való imádság ünnepnapját. A főpásztor a város papságával tartott szentmisében a hívekkel együtt imádkozott mindazokért, akik testükben szenvednek, lelkükben fájdalmat hordoznak, akik bármiféle módon súlyos nehézségeket élnek meg. Imádkoztak a Lourdes-i Szűzanya közbenjárása által imameghallgatásokért és azokért segítőkért is, akik szenvedő embertársaik mellett állnak.

A megyés püspök a szentmise elején megemlékezett arról, hogy 1858. február 11-én jelent meg Lourdes-ban a Boldogságos Szűzanya, és mutatta meg Bernadette Soubirous-nak a kegyelem gyógyító forrását a Massabielle-barlangban. Beszélt Szent II. János Pál pápáról is, aki 1992-ben kezdeményezte, hogy a Lourdes-i jelenésének első napja legyen a betegek világnapja, amely felhívja a figyelmet a szenvedőkre, és elősegíti a szenvedés megértését.

„A szenvedéstől természetesen menekülünk, de törekednünk kell arra, hogy a nehézségben felfedezzük Isten jelenlétét, közelségét. Elképzeltünk egy életet, amelynek minden perce és pillanata boldog, amelyben nincs csalódás, szenvedés, fájdalom és bűn. Ebből az álomból aztán felébredünk, és belátjuk, nincs élet szenvedés nélkül, és ezzel kezdenünk kell valamit. Sok erőfeszítést teszünk, hogy fájdalmainkat kitakarítsuk az életünkből” – kezdte prédikációját a főpásztor, majd arról beszélt, a világ nem tud mit kezdeni a szenvedéssel, a halállal. „Súlyos betegeinket elrejtjük, amikor az orvos már nem tud segíteni, hogy ne lássuk agóniáját, és hívőként is halogatjuk a betegek kenetének kiszolgáltatását, mert nem akarjuk, hogy betegeink megijedjenek a haláltól. Az egyházon kívüliek pedig sokan vallják, ha nincs más megoldás, akkor dönteni kell az eutanázia mellett.” A megyés püspök felhívta a figyelmet arra, hogy Szent II. János Pál pápa a Boldogságos Szűz Máriát állítja példaként és oltalmazóként elénk a Lourdes-i ünnepnapon. Hiszen Ő, akinek semmi köze nem volt a bűnhöz, és megszülte az Isten Fiát, életében sok szenvedést élt át. „Végig kísérte Máriát az aggodalom szenvedése egészen addig, amíg a kereszt tövében Ő lett a Fájdalmak Anyja. Követte Fiát a szenvedésben, elfogadva azt Isten kezéből. Hozzá tartozik tehát a szenvedés az ember életéhez. … Legtöbb, amit tehetünk, hogy Máriával együtt kimondjuk: legyen minden Igéid szerint, és viselve a szenvedés terhét, teljes odaadottsággal, nyitottsággal éljük meg életünk minden napját. Az egyház meghív bennünket, hogy ajánljuk fel fájdalmainkat, és hittel fogadjuk a kereszteket Égi Anyánk szeretetébe kapaszkodva, aki mindnyájunkat örökbe fogadott. Ahogy a földi anyák szeretetükkel enyhítik beteg gyermekeik szenvedéseit, úgy siet Ő is segítségünkre” – mondta a megyés püspök. Beszéde végén azt hangsúlyozta, Szent II. János Pál pápa élete végén megmutatta, hogy a szenvedés nem magánügy, hanem alkalom arra, hogy Istenről tanúságot tegyünk, hogy hitünket megvallva hirdessük az Ő irgalmát.

A szentmisében ezután Spányi Antal püspök hálát adott a szenvedőket irgalmas szeretettel felkaroló szentekért, többek között Szent II. János Pál pápáért és Szent Kalkuttai Teréz Anyáért. Ezután a jelen levő papsággal együtt kiszolgáltatta betegek szentségét azoknak, akik kérték annak felvételét. A lelkipásztorok a megszentelt olajjal megkenték homlokukat, kezüket, és imádkoztak értük.

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videót készítette Somogyi Tamás, Bágya Ferenc, Berta Kata

 


 

Ferenc pápa üzenete a betegek 28. világnapjára:  betegekvilagnapja2020.pdf (128 kB) 

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk