Boldog Gizella ereklye Passauból

2011. 09. 04. |

 

a magyar szentcsalád ábrázolása

 

Az ereklye érkezésének hivatalos oldala >>   

A Család Éve egyházmegyei programjának keretében szeretnénk középpontba állítani a „Magyar Szent Család” lelki-kegyelmi segítségét is. Szent István király, Boldog Gizella királyné és Szent Imre herceg a magyar családok példaképei, akik gyakorta megfordultak székvárosunkban. Székesfehérvár régóta rendelkezik Szent István és Szent Imre ereklyével, de Boldog Gizella ereklyénk még nem volt. Ezt a kegyelmi évet kívántuk felhasználni arra, hogy a magyar szentcsalád ismét „találkozzanak” városunkban, és közös ünnep keretében kérjük közbenjárásukat keresztény családjainkért.

Spányi Antal megyéspüspök kérésére Wilhelm Schraml passaui püspök Boldog Gizella ereklyét ajándékoz a székesfehérvári egyházmegyének.

Az ereklye ünnepélyes átadására 2011. szeptember 4-én vasárnap a 10 óra 30-kor kezdődő szentmise keretében kerül sor a Székesegyházban.

 

Plakát letöltése:  boldoggizella.jpg (1.5 MB)

 

Szent István halála után a kedvezőtlen politikai események sok szenvedést okoztak az özvegy királynénak, Gizellának. Néhány év múlva nem maradt más választása, udvartartásával együtt vissza kellett térnie szülőhazájába. El kellett hagynia Magyarországot, vele együtt fia, Szent Imre és férje Szent István sírját is Székesfehérváron. Imáiban azonban sokat könyörgött a pogánylázadásoktól, trónviszályoktól szenvedő magyar népéért. A passaui Niedernburg kolostor főnöknőjeként halt meg 1060 körül, s a niedernburgi templomban helyezték örök nyugalomra.

Országos sajtóvisszhangot váltott ki, hogy 2007-ben a Szent Imre 1000 éve kiállításra Münchenből Székesfehérvárra érkezett Székely Bertalan egy hazánkban korábban még be nem mutatott festménye, mely meghitt, bensőséges kapcsolatban ábrázolja Boldog Gizellát és a kisgyermek Szent Imre herceget. A Családok Éve alkalmából 2011-ben pedig már Boldog Gizella ereklyéje érkezik Bajorországból, Passauból Székesfehérvárra. Közel 1000 év után Szent István városában ereklyéikben újra találkozik a Magyar Szent Család.

Szent István fejereklyéjét 1777-ben Mária Terézia hozatta vissza Raguzából, Szent Imre ujjának csontereklyéje pedig 1930-ban érkezett vissza Aachenből Székesfehérvárra. 2011-ben Boldog Gizella ereklyéje, Passau püspöke, Wilhelm Schraml jóvoltából Székesfehérvárra kerül, s újra találkozhat a Magyar Szent Család a királyok városában.

Az ereklyék sorsa példázza, hogy hosszú évszázadok alatt, de végül begyógyulnak a történelem okozta sebek, s szentjeink közbenjárására új, boldogabb világ köszönhet ránk, hiszen Magyarország a kezdetektől, éppen szentjei által, Európa elválaszthatatlan része.

 

Ismertetés letöltése:  1109boldoggizellaismertetes.pdf


Videó: - BPK és Somogyi Tamás -

 

Kapcsolódó videóanyag


< 2023. január >
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

 

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk